Konfitura z żurawiny do mięs :

Bardzo zdrowa . Żurawina zawiera dużo witaminy C . Doskonały dodatek do pieczonych mięs i drobiu .

Dodany przez: Babciagramolka

Konfitura z żurawiny do mięs :

Owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.21 z 33 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 1 kg żurawiny
  • ½ kg cukru

Przygotowanie

  1. Żurawiny umyć . Wsypać do rondla . Lekko rozgnieść . Wsypać cukier . Smażyć na małym gazie mieszając , aż sok odparuje , a masa zrobi się szklista i gęsta . Gorącą konfiturę kłaść do czystych , wyparzonych słoiczków . Słoiki odwrócić do góry dnem i zostawić do ostygnięcia .Nie trzeba wekować bo żurawiny zawierają dużo pektyny .
  2. Smak żurawiny doskonale komponuje się ze smakiem pieczystego , zarówno na zimno jak i na ciepło .Doskonałe są sosy z dodatkiem żurawiny ( Np. majonez lub chrzan ) .
owoce przetwory wegetariańska żurawina zaprawy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze