Konfitury z jarzębiny

Smaczna konfitura, do deserów, kanapek i cast

Dodany przez: Aseret

Owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • 1 kg owoców jarzębiny,
  • 1,7 kg cukru,
  • 0,6 l wody.

Przygotowanie

  1. Wybiera się owoce dojrzałe, nie uszkodzone. Może być również użyta jarzębina przemrożona bo jest ona wtedy mniej cierpka.
  2. Myje się ją, płucze i zanurza na 5 - 10 minut we wrzącej wodzie. Im dłużej się ją obgotowuje, tym więcej traci cierpkości.
  3. Przygotowujemy syrop:
  4. 0,6 litra wody dodajemy 1,7 kg cukru.
  5. Zagotowujemy.
  6. Do gotującego się syropu wkładamy porcjami owoce i przygotowujemy konfitury przez gotowanie jednorazowe z przerwami.
  7. (co to jest gotowanie jednorazowe?....ogrzewanie na małym ogniu, jeżeli robimy z owoców dobrze trzymających się, nie rozpadających to ogrzewanie prowadzi się bez przerw, unikając jedynie wrzenia i wstrząsając co pewien czas naczyniem oraz zbierając pianę. I gotowanie kończymy wówczas, gdy owoce są klarowne i nie wytwarza się piana.
  8. Natomiast gotowanie jednorazowe z przerwami stosuje się przy owocacg mało odpornych, rozpadających się.
  9. I takie gotowanie przeprowadza się w ten sposób, że owoc w syropie doprowadzony do wrzenia, odstawia się z ognia, zostawia w spokoju od kilku do kilkunastu godzin, aby nasiąkły syropem. Po takiej przerwie doprowadzić z powrotem do zagotowania. Jest to może metoda bardziej uciążliwa, ale w ten sposób owoce mały całe, pełne nie pomarszczone)
przetwory przekąska jarzębina konfitura zaprawy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze