Kokosanki

Dla fanów kokosa, kokosanki to jedyne słuszne ciasteczka! Przepis na kokosanki znany jest od lat, ale ciasteczka te nie powinny odejść w zapomnienie. Kokosanki smakują doskonale zarówno z polewą, jak i bez.

kokosanki

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 9 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 149 głosów)

Kroki wykonania:

  • iStock-maka-pszenna-min1.Białka ubijamy na parze na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Mąkę przesiewamy do wiórków kokosowych, mieszamy ze skórką pomarańczową, skórką i sokiem z cytryny, dodajemy pianę i delikatnie mieszamy.
  • iStock-kokos (1)2.Blachę wykładamy pergaminem, z masy wyciskamy szprycą krążki o śr. 4 cm, pieczemy 10 min w temp. 170ºC, wyjmujemy, studzimy. Czekoladę na polewę rozpuszczamy w ciepłej kąpieli, zanurzamy w niej dna ciasteczek i odkładamy na papier kuchenny, aby zastygły. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2015

Porady

Zobacz też: sernik kokosowy

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy