Ewa Niepytalska

Kaszotto z kurkami

Ocena:

0 (0)

  • 30 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Kaszotto z kurkami to nieco zdrowsza wersja włoskiego dania, która często gości w naszych kuchniach jesienią, w sezonie na świeże grzyby. Zamiast ryżu główną rolę odgrywa tu kasza gryczana o orzechowym aromacie. Dobrze spiszą się też inne ziarna, na przykład pęczak lub bulgur. Funkcję kwaskowego elementu doskonale wypełniają pomidory, a potrawę wieńczą płatki drożdżowe lub tarty parmezan. Pachnące kaszotto z kurkami to dobra propozycja dla miłośników grzybobrania.

Składniki:

  • kasza gryczana  100 g

  • kurki  200 g

  • cebula  100 g

  • czosnek  1 ząbek

  • olej  30 ml

  • bulion warzywny  200 ml

  • pomidor  200 g

  • natka pietruszki  0.25 pęczka

  • sól  6 g

  • pieprz  3 g

Kaszotto z kurkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie składników: cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę. Kurki dokładnie myjemy w zimnej wodzie i odsączamy. Jeśli jest taka potrzeba, dzielimy je na mniejsze części. Natkę pietruszki opłukujemy i osuszamy, a następnie siekamy. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. 

  • Krok 2:

    Gotowanie kaszy: na głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Podsmażamy cebulkę, aż stanie się szklista. Dorzucamy czosnek. Podgrzewamy go przez chwilę, żeby uwolnił aromat. Wsypujemy kaszę. Smażymy ją przez minutę, mieszając. Wlewamy bulion. Gotujemy pod przykryciem przez 15 minut lub do momentu, kiedy ziarenka wchłoną cały płyn. 

  • Krok 3:

    Kaszotto z kurkami: do ugotowanej kaszy dolewamy łyżkę oleju. Wrzucamy kurki. Smażymy je przez kilka minut na dużym ogniu. Na koniec dodajemy pomidora i natkę pietruszki. Doprawiamy całość i dusimy ją jeszcze przez chwilę, żeby połączyły się wszystkie smaki. Podajemy z płatkami drożdżowymi lub parmezanem.    

Porady

  • Świetnym sposobem na wzmocnienie smaku umami w daniu jest posypanie go płatkami drożdżowymi. Mają lekko serowy posmak i przydają się w kuchni roślinnej. Jeśli nie zależy nam, żeby nasze kaszotto z kurkami było potrawą wegańską, możemy równie dobrze wzbogacić je za pomocą twardego sera dojrzewającego, takiego jak parmezan lub pecorino.  
  • Latem dobrze jest wykorzystać mięsiste i jędrne pomidory, na przykład rzymskie, bawole serce lub daktylowe. Poza sezonem na krajowe zbiory możemy użyć produktu z puszki. Sprawdzą się również posiekane suszone pomidory z aromatycznej zalewy ziołowej. 
  • Kasza gryczana palona doskonale łączy się z kurkami, ponieważ ma lekko orzechowy posmak i aromat, który kojarzy się z darami ściółki leśnej. Równie dobrze możemy jednak postawić na kaszę pęczak. Jest delikatniejsza w smaku i stanowi dobrą podstawę dla mięsistych grzybów. Zainteresowanie głodnych domowników z pewnością wzbudzi także kasza bulgur z kurkami. Ten typ ziaren powstaje z najbardziej wartościowej odmiany pszenicy – durum. 
  • Do risotto z kurkami zrobionego w polskim stylu, czyli na bazie kaszy gryczanej lub jęczmiennej, warto dodać masło. Dzięki temu danie będzie przypominało swój włoski oryginał i stanie się kusząco kremowe.  
  • Kasza z kurkami będzie smakować najlepiej, jeśli ugotujemy ją na bulionie warzywnym własnej roboty. Sprawdzi się też domowa kostka rosołowa. Może być też wywar mięsny (na przykład drobiowy), a w ostateczności nawet czysta woda. Podsmażoną kaszę warto podlać białym wytrawnym winem. Czekamy aż wyparuje i dopiero potem wlewamy bulion i kontynuujemy gotowanie. 
  • Jeśli chcemy podać sycący i pożywny obiad z solidną porcją białka, możemy zrobić kaszotto z kurkami i kurczakiem. Inne dodatki, które dobrze sprawdzą się w tej potrawie, to między innymi cukinia, boczek lub bób.  
  • Późnym latem i jesienią, kiedy przynosimy z lasu koszyki pełne grzybów, warto też przyrządzać inne potrawy z kurek. Świetnie nadają się do różnego rodzaju sosów, makaronów, gulaszów, tart i naleśników, a nawet jajecznicy. Szczególnie polecamy na obiad takie rarytasy jak pierogi z kurkami lub zupa kurkowa
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne