Kartoflanka

Pyszna i smaczna kartoflanka.

Dodany przez: czarnulka862

Bezmięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

Składniki

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 litry bulionu (np. warzywnego)
  • 3 marchewki
  • seler
  • cebula
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • łyżka oliwy

Przygotowanie

  1. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
  2. W garnku na oliwie szklimy cebulę.Dodajemy marchewkę, selera i połowę ziemniaków.Zalewamy bulionem.Gotujemy 20 minut.
  3. Resztę ziemniaków gotujemy, odcedzamy, zalewamy 2 szklankami bulionu i miksujemy.Wlewamy do zupy.
  4. Boczek kroimy, wysmażamy na chrupko na patelni.
  5. Zupę przyprawiamy, dodajemy boczek i natkę.
zupa ziemniaki seler bulion marchew wędzony boczek
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze