Szabasowy czulent

Przygotowanie: 30 minut Pieczenie: 24 godziny Porcja: 880 kcal

Dodany przez: mojegotowanie

Szabasowy czulent

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
880 kcal
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 25 dag fasoli jasiek
  • 1 i 1/2 kg tłustej wołowiny
  • 1 i 1/2 kg gęsi (lub 8 kaczych nóżek)
  • 1 i 1/2 kg ziemniaków
  • 25 dag kaszy jęczmiennej (pęczak)
  • 6 łyżek tłuszczu (kurzy, gęsi lub oliwa)
  • 2 marchewki
  • 2 listki laurowe
  • 3 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 6–8 jajek
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 6 szklanek bulionu wołowego
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Fasolę zalać zimną wodą, odstawić we czwartek na 12 godzin. W piątek po południu odcedzić. Wołowinę pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać, pokroić na duże kawałki. Marchewki obrać, opłukać, pokroić w plasterki. Cebule i czosnek obrać. Cebule pokroić w plastry. Część ząbków czosnku posiekać, resztę zostawić w całości.
  2. Na dnie solidnego (najlepiej żeliwnego lub żaroodpornego) garnka rozgrzać dwie łyżki tłuszczu i włożyć grube plastry cebuli oraz posiekany czosnek. Smażyć ok. 5 minut. Zdjąć z ognia.
  3. W garnku układać ziemniaki, marchewkę, wołowinę, czosnek, fasolę, kaszę i tłuszcz. Jedną z ostatnich warstw powinny stanowić kacze nóżki lub gęsina oraz jajka w skorupkach. Czynności powtarzać do wyczerpania składników.
  4. Każdą warstwę oprószyć dość oszczędnie solą i pieprzem. Dodać ziele angielskie i listek. Zalać wywarem (można zalewać w miarę układania tak, żeby wywar dotarł wszędzie). Piekarnik ustawić na temp. 80°C.
  5. Garnek przykryć, postawić na ogniu. Gdy potrawa zacznie się gotować, zdjąć garnek z ognia, zalepić ciastem zrobionym z wody i mąki, wstawić do piekarnika mniej więcej na 24 godziny. (Gdy korzysta się z piekarnika elektrycznego, garnek można owinąć gazetami i obwiązać ściśle sznurkiem).
  6. Garnek wyjąć z pieca w sobotę w porze obiadu, otworzyć (usunąć ciasto) i od razu podać na stół.
mięso obiad czulent szabas żydowska
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy