Artur Rogalski
4.46 (200)
Surówka z kalafiora, marchewki i cebuli dostarczy nam solidnej porcji witamin. Mieszankę warzyw łączymy z miodem, sokiem z cytryny oraz niewielką ilością majonezu. Warto zaznaczyć, że przygotowanie jej zajmie nam mniej niż 30 minut. Surówka z kalafiora fantastycznie komponuje się z mięsnymi potrawami, plackami ziemniaczanymi, a nawet pieczywem.
kalafior 300 g
marchewka 1 szt.
cebula 1 szt.
sok z cytryny 20 ml
miód 12 g
majonez 75 g
sól 2 g
pieprz 2 g
Kalafior: zdejmujemy z niego liście i usuwamy głąb. Następnie myjemy go oraz osuszamy. Warzywo dzielimy na różyczki. Na końcu ścieramy je na tarce o dużych oczkach.
Pozostałe warzywa: obieramy je. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Sos: majonez mieszamy z sokiem z cytryny oraz miodem.
Surówka z kalafiora: warzywa łączymy ze sobą. Doprawiamy je solą oraz pieprzem. Następnie wylewamy na nie sos i całość dokładnie mieszamy.
Porady
- Surówka z kalafiora świetnie smakuje solo lub jako dodatek do dań obiadowych. Niektórzy podają ją również w formie lekkiej przystawki.
- Jeśli chcemy złagodzić smak cebuli, wystarczy, że przed dodaniem jej do sałatki, wrzucimy ją do miski z lodowatą wodą. Warzywo moczymy przez ok. 15 minut. Po tym czasie odsączamy je na sitku, osuszamy i łączymy z pozostałymi składnikami.
- W wersji fit zamiast majonezu dodajemy jogurt naturalny. Niektórzy zastępują go również śmietaną 12%. Należy jednak zaznaczyć, że jest ona dosyć kwaśna. W konsekwencji jej dodatek może wpłynąć na smak gotowej surówki. Osoby unikające produktów pochodzenia zwierzęcego, mogą sięgnąć po śmietankę roślinną, a nawet oliwę extra virgin.
- W zależności od własnych preferencji możemy zwiększyć lub zmniejszyć ilość miodu. Jeśli nie jesteśmy fanami słodko-słonych smaków, polecamy pominąć ten składnik.
Surówka z kalafiora to smaczny i zdrowy dodatek do wielu potraw. Poza tym zrobimy ją w kilka minut. Z powodzeniem możemy podać ją do:
Surówkę z kalafiora możemy z łatwością urozmaicić, dodając do niej wiele smacznych składników. Dzięki temu nadamy jej nieco innego smaku i sprawimy, że będzie zdrowsza. Wystarczy wzbogacić ją o: