Kaczka wolno pieczona

Ocena:

0 (0)

  • 13 godz. 0 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Kaczka wolno pieczona według naszego przepisu skradnie serce każdego, kto jej spróbuje. Pieczenie jest długie, bo łącznie zajmuje 13 godzin, jednak warto poczekać. Efekt finalny jest na tyle niesamowity, że nie chce się spróbować kaczki przyrządzonej w żaden inny sposób. Mięso samo odchodzi od kości, a skórka jest przyjemnie chrupiąca. Mięso z kaczki wolno pieczonej jest delikatne, miodowe i bardzo smaczne, co zawdzięcza powolnej obróbce. Idealnie komponuje się z czeskimi knedlikami i kapustą.

Składniki:

  • kaczka  2 kg

  • sól  28 g

  • kminek  10 g

  • miód  150 ml

Kaczka wolno pieczona - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie mięsa: mięso kaczki myjemy i osuszamy. Odcinamy nadmiar tłuszczu z brzucha i szyi, umieszczamy je w brytfance, a następnie dokładnie wcieramy w nie sól. Posypujemy kminkiem, dodajemy trochę wody, przykrywamy brytfankę i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 7 godzin w temperaturze 90°C.

  • Krok 2:

    Pieczenie kaczki: po siedmiu godzinach kaczka będzie wygląda tak, jakby była lekko ugotowana. Skórka stanie się żółtawa, mięso nie będzie jeszcze miękkie i nie należy nakłuwać go widelcem. Podnosimy temperaturę do 120°C i pieczemy ją przez następnych 6 godzin. W tym czasie nie dolewamy wody i nie usuwamy tłuszczu. 

  • Krok 3:

    Miód: na godzinę przed końcem powolnego pieczenia wyjmujemy kaczkę z piekarnika. Miód wlewamy do małego kubka i smarujemy nim kaczkę, używając pędzelka. Skórka będzie dzięki temu zabiegowi złocista i chrupiąca. 

  • Krok 4:

    Porcjowanie kaczki: mięso dzielimy wedle uznania. Kaczkę pieczoną podajemy z knedlikami kapustą.

Porady

  • Pod koniec pieczenia kaczki można nieco podnieść temperaturę, jeśli chcemy, aby nasza kaczka miała chrupiącą, złocistą skórkę. Można również przestawić piekarnik na tryb grillowania. 
  • Kaczka wolno pieczona smakuje wspaniale z domowymi czeskimi knedlikami
  • Do upieczenia kaczki wolno pieczonej świetnie sprawdzi się żeliwne naczynie, które idealnie utrzymuje temperaturę.
  • Tłuste mięso kacze świetnie nadaje się do pieczenia, również z owocami, które sprawiają, że mięso jest jeszcze bardziej soczyste i aromatyczne, np. w przypadku kaczki pieczonej z jabłkami i pomarańczami
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne