Kaczka pieczona mojej mamy

Ocena:

4.38 (157)

  • 1 godz. 20 min.

Smakowita kaczusia mojej mamy:)

Składniki:

  • 1 kaczka barbie
  • 2 duże pęczki natki
  • 10 dkg wątróbki drobiowej
  • 50 dkg zmielonego mięsa z łopatki wieprzowej
  • 30 dkg pieczarek
  • sól
  • pieprz
  • czosnek suszony
  • majeranek
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka czubata musztardy

Kaczka pieczona mojej mamy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Kaczkę rozmrozić,wymoczyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą, czosnkiem i majerankiem ,odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Mięso zmielić razem z natką i pieczarkami,oraz wątróbką ,dodać jajko,sól, pieprz,musztardę i bułkę tartą,wyrobić farsz. Napchać kaczkę nadzieniem,jak zostanie farszu uformować kule. kaczkę spiąć wykałaczkami,następnie,opleść nitką ,łapiąc za wykałaczki. Włożyć do rękawa do pieczenia razem z pozostałymi kulami z farszu,rękaw dobrze związać z każdej strony.Piec około 60 min w 190-200st C w zależności od piekarnika ,najlepiej sprawdzić długą wykałaczką do szaszłyków,wbijając w rękaw z góry i wsadzić w kaczkę.
  • Smacznego.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne