Kaczka pieczona mojej mamy

Smakowita kaczusia mojej mamy:)

Dodany przez: Anullka

Kaczka pieczona mojej mamy

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1 kaczka barbie
  • 2 duże pęczki natki
  • 10 dkg wątróbki drobiowej
  • 50 dkg zmielonego mięsa z łopatki wieprzowej
  • 30 dkg pieczarek
  • sól
  • pieprz
  • czosnek suszony
  • majeranek
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka czubata musztardy

Przygotowanie

  1. Kaczkę rozmrozić,wymoczyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą, czosnkiem i majerankiem ,odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Mięso zmielić razem z natką i pieczarkami,oraz wątróbką ,dodać jajko,sól, pieprz,musztardę i bułkę tartą,wyrobić farsz. Napchać kaczkę nadzieniem,jak zostanie farszu uformować kule. kaczkę spiąć wykałaczkami,następnie,opleść nitką ,łapiąc za wykałaczki. Włożyć do rękawa do pieczenia razem z pozostałymi kulami z farszu,rękaw dobrze związać z każdej strony.Piec około 60 min w 190-200st C w zależności od piekarnika ,najlepiej sprawdzić długą wykałaczką do szaszłyków,wbijając w rękaw z góry i wsadzić w kaczkę.
  2. Smacznego.
mięso obiad kaczka drób
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze