Artur Rogalski
0 (0)
Jajka w bułce tartej są świetnym sposobem na odmianę menu. Zamiast podawać je ugotowane na twardo z kleksem majonezu, posypane szczypiorkiem, obtoczmy je w panierce i smażmy na patelni. Staną się wtedy zachwycająco chrupiące i smakowite. Jajka w bułce tartej to dobry sposób na przemycenie dzieciom cennej choliny zawartej w żółtku, która jest niezbędna do prawidłowego rozwoju mózgu i świetny pomysł na odmianę typowego śniadania lub kolacji.
jajka kurze 72 g
bułka tarta 24 g
ser żółty 100 g
sól 1 g
mleko 70 ml
olej 20 ml
Przygotowanie: jedno jajko rozbijamy do miseczki i miksujemy, dolewając do tego 70 ml mleka i dodając szczyptę soli.
Jajka: 8 sztuk gotujemy na twardo (od momentu zagotowania, trzymamy we wrzątku 5 minut). Studzimy, obieramy ze skorupek.
Ser żółty: ścieramy na tarce, koniecznie na drobnych oczkach i łączymy na talerzu z bułką tartą.
Panierowanie: jajka w całości maczamy w masie jajeczno-mlecznej, potem w panierce, potem znów w masie jajecznej i znów w panierce.
Smażenie: rozgrzewamy na patelni olej i smażymy jajka w bułce tartej z obu stron na złoty kolor.