Jajka faszerowane

Przepis na jajka faszerowane

jajka faszerowanePrzekąski

Czas przygotowania:
30 min.
Ocena:

(średnia 4.5 z 202 głosów)

Składniki:

  • szklanka łupin z cebuli
  • sól
  • 12 jajek + 2
  • 5 łyżek masła
  • 2 pęczki koperku
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • 2–3 łyżki gęstej śmietany
  • pieprz

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Łupiny z cebuli zalewamy zimną wodą, dodajemy sól i zagotowujemy, studzimy. Jajka myjemy, 12 wkładamy do garnka z łupinami cebuli, tak aby były całkowicie zanurzone i gotujemy na twardo na niewielkim ogniu. Po ugotowaniu wyjmujemy, hartujemy w zimnej wodzie. Dość cienkim nożem z piłką ostrożnie przecinamy wybarwione jajka wzdłuż na pół. Wyjmujemy ze skorupek białka z żółtkami i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy posiekany koperek, łyżkę tartej bułki, wrzucamy posiekane jajka, wbijamy 2 surowe jajka i dodajemy gęstą śmietanę. Przyprawiamy solą i obficie świeżo mielonym pieprzem, dokładnie mieszamy i chwilę podgrzewamy,
  • aby cały farsz dobrze się połączył. Nakładamy farsz do skorupek, niezbyt wysoko. Posypujemy każdą połówkę bułką tartą, układamy je na blasze lub w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy roztopionym masłem i wstawiamy na
  • 10 min do pieca rozgrzanego do temp. 180°C, aby się zrumieniły. Albo możemy rozgrzać masło na dużej patelni, położyć ostrożnie jajka farszem do dołu i smażyć, aż się zrumienią. Podajemy gorące lub wystudzone.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy