www.bbcgoodfood.com
5 (2)
Pulpety nadziewane groszkiem i szynką to pyszne kąski w chrupiącej panierce. Swój niezwykły smak zawdzięczają dodatkowi świeżej natki pietruszki i aromatycznej szałwii. W środku zaś skrywają apetyczny farsz z gotowanych jajek połączonych ze słodkimi, zielonymi strączkami. Wszystko to otoczone bułką tartą i smażone na chrupko. Wypróbujcie przepis na pulpety nadziewane groszkiem i szynką i zabierzcie je na piknik na świeżym powietrzu.
jajka kurze 6 szt.
mąka pszenna 70 g
szałwia 5 g
musztarda dijon 25 g
mięso mielone 650 g
majonez 50 g
groszek zielony 90 g
szynka gotowana 90 g
mięso mielone wieprzowe 650 g
natka pietruszki 20 g
bułka tarta 130 g
olej rzepakowy 1 l
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Natkę pietruszki dokładnie myjemy, osuszamy i siekamy.
Do rondelka wlewamy wodę, ostrożnie wkładamy 4 jajka i umieszczamy na średniej mocy palnika. Gdy zacznie bulgotać, zmniejszamy moc i gotujemy przez 8 minut. Wrzątek odlewamy, a naczynie napełniamy zimną wodą, by ostudzić jajka. Następnie obieramy je i kroimy na drobno.
Gotowaną szynkę (wieprzową lub drobiową) kroimy na drobno i umieszczamy w misce. Dodajemy zielony groszek (możemy użyć konserwowego lub mrożonego – należy go jednak wcześniej rozmrozić i odsączyć z wody), pokrojone jajka i majonez. Mieszamy tylko do połączenia składników.
Mięso mielone wieprzowe (możemy zastąpić je drobiowym) umieszczamy w misce razem z musztardą, natką pietruszki i suszoną szałwią. Dokładnie mieszamy rękami, aż wszystko się połączy. Masę dzielimy na 16 kulek wielkości orzecha włoskiego. Następnie bierzemy jedną z nich, spłaszczamy dłońmi, a do środka wkładamy czubatą łyżeczkę farszu z jajek, groszku i szynki. Nadzienie zawijamy mięsem i ściskamy, aż będzie szczelnie zamknięte w środku i formujemy pulpety. Odkładamy na czysty talerz. Powtarzamy tę czynność z pozostałymi kulkami mięsa.
Przygotowujemy trzy płaskie naczynia. W pierwszym mieszamy mąkę z solą i pieprzem. W drugim rozkłócamy dwa jajka, a do trzeciego wsypujemy bułkę tartą. Pulpeciki obtaczamy kolejno w mące, jajkach i bułce tartej. Odkładamy na talerz.
Na dużą patelnię (o średnicy 30 cm, dobrze sprawdzi się też wok) wlewamy 1/3 oleju i ustawiamy na średniej mocy palnika. Gdy tłuszcz będzie dobrze rozgrzany, wrzucamy po 4-5 mięsnych kulek i smażymy przez 3-4 minuty, ciągle mieszając. Gdy będą równomiernie brązowe, przekładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym.
Pulpety nadziewane groszkiem i szynką podajemy na ciepło lub zimno, z odrobiną musztardy albo sosu tatarskiego.
Źródło: serwis partnerski www.BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/pea-and-ham-picnic-eggs