Jablecznik z beza

Ciasto z jablkami, cynamonem i delikatnie cytrynowa beza. Szybko znika.

Dodany przez: sarenka

Jabłeczniki i szarlotki

Czas przygotowania:
Porcje:
15 porcji
Ocena:

(średnia 3.67 z 24 głosów)

Składniki

  • 3 szklanki maki pszennej (obj. szklanki 250ml),
  • 250g margaryny,
  • 2 lyzki smietany lub jogurtu naturalnego,
  • 2/3 szklanki cukru + ok 2-3 lyzki do jablek,
  • 200g (szklanka cukru pudru),
  • 4 jaja,
  • 1,5kg winnych jablek, np antonówek,
  • cukrier wanilinowy,
  • kopiasta lyzeczka cynamonu (opcjonalnie),
  • 3 lyzki soku z cytryny,
  • lyzeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Przygotowanie

  1. Make przesiac z proszkiem do pieczenia i cukrem krysztalem i 1,5-2 lyzeczkami wanilinowego, posiekac z margaryna, dodac 4 zóltka, szybko zagniesc kruche ciasto, ktore owijamy folia i na godzine wkladamy do lodówki. Ciasto rozwalkowac, wlozyc do wylozonej papierem formy ( o wymiarach 40 x 25), nakluc widelcem i podpiec ok 20 minut w 200 stopniach, przestudzic, nie wyjmowac z formy. Jablka obrac, wyjac gniazda nasienne, pokroic drobno lub starkowac i smazyc do miekkosci z cynamonem i 2-3 lyzkami cukru (uzylam brazowego, mozna dodac wiecej do smaku), w razie koniecznosci, podlac niewielka iloscia wody. Wylozyc jablka na ciasto. Schlodzone bialka, ubic na sztywno ze szczypta soli, po czym dodac cukier puder, ubic jeszcze raz, a pod koniec dodac sok z cytryny (zajmuje mi to ok 15-20 minut, piana musi byc bardzo dobrze ubita!). Piana napelniamy szprycke i wyciskamy na jablka rozetki z piany, tak aby nie dotykaly brzegów ciasta. Wkladamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 40-45 minut w 180 stopniach, Ciasto najlepiej jest kroic natluszczonym nozem, wtedy beza nie rozpada sie. Do ubijanej piany z bialek, mozna dodac odrobine maki ziemniaczanej, ktora, obok soku z cytryny sprawia, ze beza nie opada podczas pieczenia. Mnie jednak wystarczyl sam sok.
deser jabłka jabłecznik beza
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze