gulasz_z_ziemniakami

Gulasz z ziemniakami

Ocena:

4.6 (183)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 5 osób
Danie z jednego garnka

Składniki:

  • 600 g mięsa wieprzowego (łopatka)
  • 500 g ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3 pomidory
  • jałowiec
  • kolendra
  • rozmaryn
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka oliwy
  • 0,5 l bulionu
  • 1 słoik sosu do spaghetti Łowicz
  • garść szczypiorku

Gulasz z ziemniakami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mięso pokroić w drobną kostkę posypać przyprawami, skropić oliwą, wymieszać i odstawić na ok 1 godzinę. W głębokiej patelni rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić mięso i pokrojoną cebulę, podsmażyć ok 15 min. Ziemniaki obrać pokroić niezbyt drobno i ugotować na pół miękko w osolonym wrzątku, odcedzić. Do mięsa dodać pokrojoną w grube plasterki marchewkę, podlać bulionem i gotować ok 20 min. Dodać pokrojone pomidory bez skórki, i dalej gotować ok 15 min, doprawić do smaku solą i pieprzem. Pod koniec dodać kukurydzę, obgotowane ziemniaki i sos Łowicz ze słoika. Wymieszać i pogotować jeszcze ok 15 min na wolnym ogniu.Posypać szczypiorkiem. Podawać z pieczywem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne