Gruziński gulasz czaszuszuli

Ocena:

4.44 (193)

  • 2 godz. 30 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Gruziński gulasz czaszuszuli to bardzo aromatyczne danie z wołowiną o ostrym smaku. Idealnie sprawdzi się jako rozgrzewający obiad na zimne dni. 

Składniki:

  • cebula  2 szt.

  • olej  2 łyżki stołowe

  • wołowina  500 g

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • pomidor  5 szt.

  • liść laurowy  2 szt.

  • czosnek  3 ząbek

  • papryka chili  1 szt.

  • kolendra  1 szt.

  • cząber  1 szt.

  • kolendra  3 gałązki

Gruziński gulasz czaszuszuli - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Cebulę podsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojone w długie, cienkie kawałki mięso i smażymy na małym ogniu. Oprószamy solą i pieprzem. Stopniowo dolewamy wodę i gotujemy na wolnym ogniu. Jeśli woda odparuje, a mięso nie będzie jeszcze miękkie, dolewamy więcej wody. Obrane i pokrojone pomidory wrzucamy na patelnię wraz z liśćmi laurowymi, zmiażdżonym czosnkiem, posiekaną papryczką chili, zmiażdżonymi ziarnami kolendry, cząbrem, solą i pieprzem, chwilę dusimy.

  • Krok 2:

    Gdy mięso będzie miękkie, dodajemy uduszone pomidory. Całość mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 10–15 min. Podajemy posypane natką kolendry. Potrawa najlepsza jest na drugi dzień, kiedy smaki się przegryzą. Możemy podać do niej sałatkę z grubo posiekanych pomidorów i ogórków posypanych zieloną pietruszką – typowy gruziński dodatek do dań.

Porady

W przepisie użyto ostrą papryczkę czuszkę.

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Inny pomysł na gulasz? Sprawdź przepis na gulasz wieprzowy, który zawsze się udaje.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne