Gulasz francuski

Ocena:

4.45 (151)

  • 1 godz. 10 min.
  • dla 6 osób
Ciekawy smakowo gulasz francuski.

Składniki:

  • 70 dkg wołowiny bez kości(może być pręga)
  • 30 dkg wędzonego chudego boczku lub bekonu
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 2 szklanki bulionu wołowego
  • 2 marchewki pokrojone w grube talarki
  • 1 duży liść laurowy
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej lub 2 czubate łyżki mąki pszennej( ja dałam pszenną)
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • posiekana natka pietruszki( jeżeli lubimy)

Gulasz francuski - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Boczek pokroić w kostkę usmażyć na lekko złoty kolor na patelni.
  • Wyjąć skwarki na talerz, na tłuszczu zeszklić pokrojoną cebulę , pod koniec dodać pokrojony drobno czosnek i razem smażyć 1 min ( uważać żeby nie spalić , bo będzie gorzki).
  • Wszystko przełożyć do rondla, na tą samą patelnię wlać oliwę z oliwek, dokładnie rozgrzać i obrumienić pokrojoną na kawałki wołowinę na złoty kolor.
  • Przełożyć do rondla, dodać pokrojoną w grubsze talarki marchewkę, przyprawy wino i bulion.
  • Wszystko zagotować, zmiejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem bardzo wolno aż mięso będzie miękkie.
  • Pod koniec rozrobić mąkę ziemniaczaną lub pszenną z wodą, wlać do gulaszu i chwilkę jeszcze gotować aż się zagęści.
  • Gulasz jerst bardzo smaczny, ciekawy smak daje mu boczek.
  • Podawać z bagietką, lub inną ulubioną bułką.
  • Smacznego,
  • Przepis podejrzałam w Kuchni tv z programu dania kuchni francuskiej.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne