Galaretka drobiowa

Galaretka drobiowa to sposób na przygotowanie tradycyjnej przystawki. Sposób przyrządzania mięsa w galarecie jest podobny Galareta drobiowa jest jednak najpowszechniejsza w przygotowaniu. Wystarczy ugotować wywar z warzyw, dodać filet z kurczaka wraz z mięsem z udek. Galaretka z kurczaka doskonale smakuje z przyprawami taki jak liść laurowy, ziele angielskie i czarny pieprz. Galaretka drobiowa wygląda niezwykle atrakcyjnie w szklanych pucharkach, gdy widzimy różnorodność składników. Warto pamiętać, że galareta z kurczaka świetnie smakuje skropiona sokiem z cytryny. Zobaczcie, jak zrobić galaretkę drobiową.

Przekąski

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.19 z 189 głosów)

Kroki wykonania:

  • lisc-laurowy-iStock1.Galaretka drobiowa - przygotowanie:
    Na początek należy zebrać mięso zalać 2 litrami wody, zagotować, zebrać szumowiny i gotować do miękkości na małym ogniu. Następnie trzeba dodać włoszczyznę , cebulę, pieprz, ziele angielskie, listki laurowe oraz sól do smaku. Potem pod koniec gotowania dodaję 2 gałązki natki pietruszki, po kilku minutach ją wyjmuję z wywaru.
  • kurczak-przed-pieczeniem-fot.iStock (1)-min (1)2.Mięso i włoszczyznę trzeba wyjąć a wywar przecedzić i odlać 1 szklankę . Następnie należy rozpuścić w wywarze żelatynę. Wywar na galaretkę drobiową należy doprawić do smaku czosnkiem i czarnym pieprzem. Potem trzeba dodać rozpuszczoną żelatynę. Podgrzewając na małym ogniu trzeba dokładnie ją rozpuścić. Wyjęte z wywaru mięso na galaretkę drobiową trzeba rozdrobnić, tak samo uczynić z marchewką.
  • wloszczyzna-2-fot.iStock (1)3.Na koniec trzeba nakładać do foremek pokrojone mięso z kurczaka i warzywa: marchew , groszek osączony oraz ugotowane na twardo jajka. Składniki na galaretkę drobiową trzeba zalać chłodnym wywarem. Schłodzić do stężenia. Można na dno foremek dać sparzoną we wrzątku natkę pietruszki. Galaretka drobiowa jest gotowa!

Porady

Podczas przygotowania galaretki drobiowej przydatny będzie spory garnek o grubym dnie. Powstały wywar łatwo przelejecie używając głębokiej chochli. Wyjęcie gotowej galaretki drobiowej będzie łatwiejsze używając folii spożywczej i odpowiednich pucharków. Galaretę drobiową można podać porcją octu w ładnej butelce. 

Notka redakcyjna

Ciekawostką jest, że galaretka drobiowa jest również określana jako zimne nóżki lub studzienina drobiowa. Nazwa wzięła się od sposobu przyrządzania przystawki. Często podawana jest w towarzystwie octu lub soku z cytryny, które podkreślają smak galarety z kurczaka. Galaretka drobiowa jest dietetyczną przekąska. Uważa się, że galareta drobiowa w 100 g ma około 45 kalorii

Jak zrobić galaretki drobiowe?

Wiele osób może być zaskoczonych faktem, że galareta drobiowa może być wykonana z mrożonego kurczaka. W takim przypadku należy całkowicie rozmrozić mięso przed wykorzystaniem w przepisie. Następnie trzeba kurczaka dokładnie umyć, podzielić na porcje, zalać w garnku wodą do przykrycia. Następnie można podążać wedle powyższego przepisu.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy