Galaretka drobiowa

Tylko U Szwejka pyszna galaretka drobiowa idealna na Wielkanoc.

dodany przez: U SZWEJKA

Przekąski

Czas przygotowania:
3godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 184 głosów)


Składniki:

  • Pierś kurczaka 400 gr.
  • Włoszczyzna do rosołu 1 pęczek
  • Kukurydza konserwowa 100 gr.
  • Przyprawy do rosołu {ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, sól, pieprz ziarnisty}
  • Żelatyna spożywcza na 2 litry wywaru.
  • Sałata lodowa 1 szt.
  • Świeży rozmaryn kilka gałązek
  • Cytryna lub chrzan jako dodatek według uznania polecamy oba dodatki

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki przygotowania:

  • Oczyszczoną włoszczyznę oraz przyprawy rosołowe zalewamy w garnku wodą i zagotowujemy, następnie dodajemy piersi kurze i solimy, całość gotujemy na wolnym ogniu aż warzywa będą ugotowane ale jeszcze chrupiące.
  • Otrzymany wywar przecedzamy do pojemnika ze wskażnikiem pojemności i dodajemy żelatynę w-g wskazań producenta, gotowy auszpik odstawiamy do wystygnięcia.
  • Z ugotowanych warzyw jedynie marchew kroimy w kostkę, oraz ugotowaną pierś kurczaka.
  • W naczyniach wielkości filiżanki rozkładamy na przemian warstwami marchew, pierś kurczaka, kukurydzę i całość zalewamy gotowym auszpikiem, odstawiamy do lodówki na około 2-e godziny do zastygnięcia. Gotowe galaretki układamy na drobno pokrojonej sałacie lodowej podajemy z chrzanem i cytryną.
  • Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy