Sękacz w tortownicy

Przygotowanie: 25 mi­nut Pieczenie: 50 minut Porcja: 380 kcal

Dodany przez: mojegotowanie

Sękacz w tortownicy

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Kalorie:
380 kcal
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 4.33 z 3 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 25 dag masła
  • szklanka (22 dag) cukru
  • 3/4 szklanki (15 dag) mąki krupczatki
  • 1/2 szklanki (11 dag) mąki ziemniaczanej
  • 6 jajek
  • 5 dag zmielonych migdałów
  • łyżka rumu
  • 1/2 laski wanilii
  • tłuszcz do formy

Przygotowanie

  1. Masło utrzeć z cukrem na jasną, gładką masę. Stale ucierając, dodawać stopniowo po jednym żółtku, wlać rum, wsypać migdały, rozdrobnioną wanilię i oba rodzaje mąki.
  2. Ze schłodzonych białek ubić sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą jajeczną.
  3. Tortownicę natłuścić. Na dnie rozprowadzić 2 łyżki ciasta, piec 5 minut w temperaturze 200°C.
  4. Gdy ciasto lekko się zrumieni, wyjąć z pieca, na podpieczonym cieście rozprowadzić kolejne dwie łyżki ciasta i ponownie wstawić formę do pieca, na kolejne 5 minut. Czynności powtarzać do wyczerpania ciasta. (Ważne, aby powstało jak najwięcej cienkich warstw).
  5. Po upieczeniu ciasto wystudzić, wyjąć z tortownicy i obficie oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.
deser ciasto sękacz
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze