4.39 (185)
Ciasto leniwiec to prosty deser bez pieczenia, który powstaje w 20 minut. Kusi słodką masą krówkową i puszystą bitą śmietaną. Między warstwami aksamitnego kremu znajdują się jasne, podłużne biszkopciki, które tylko dodają deserowi subtelności. Można też przyrządzić go w pucharkach. Podpowiadamy, jak zrobić ciasto leniwiec. Przepis stanie się faworytem łasuchów, którzy nie lubią spędzać w kuchni zbyt dużo czasu.
biszkopty 400 g
śmietana kremówka 1 l
cukier puder 40 g
żelatyna 8 g
masa krówkowa 250 g
Wyjmujemy kajmak z puszki. Masę warto lekko podgrzać (na przykład w mikrofalówce) i rozmieszać, żeby miała jednolitą, kremową konsystencję. Jeśli mamy więcej czasu, możemy przyrządzić ją od podstaw, z mleka skondensowanego (a nawet zwykłego – polecamy przepis na dulce de leche). Dobrze schładzamy śmietanę kremówkę. Dzięki temu łatwiej będzie ją ubić. Odmierzamy cukier puder i przygotowujemy żelatynę w proszku (można też użyć jej w formie płatków, ale pamiętajmy, że trzeba ją wcześniej namoczyć w zimnej wodzie, żeby napęczniała).
Angelika Grabowiecka g.angelikaa
Wykładamy formę do pieczenia o wymiarach 18x30 cm pergaminem lub folią spożywczą. Możemy też wykorzystać prostokątny rant cukierniczy. Na dnie umieszczamy podłużne biszkopty (typu lady fingers, znane głównie z deseru tiramisu). Układamy je ściśle obok siebie, żeby stworzyły spód na ciasto leniwiec.
Angelika Grabowiecka g.angelikaa
Rozdzielamy żelatynę na 2 miseczki lub szklanki. Do każdej z nich wlewamy po 3 łyżki gorącej wody. Mieszamy zawartość obu naczyń, żeby całkowicie rozpuścić proszek. Odstawiamy do przestudzenia. Nie chcemy, żeby płyn był bardzo gorący, ale nie może też czekać zbyt długo, inaczej stężeje, dlatego od razu bierzemy się za przyrządzanie kremów.
Angelika Grabowiecka g.angelikaa
Ubijamy 500 ml śmietanki 36% z łyżką cukru pudru. Kiedy tworzy tzw. soft peaks (zaczyna sztywnieć, ale uniesiona na trzepaczce jeszcze nie utrzymuje kształtu), dodajemy masę kajmakową. Miksujemy na jednolity krem. Na koniec wlewamy żelatynę z jednej miseczki. Mieszamy całość przez chwilę, żeby dobrze rozprowadzić zagęstnik. Rozsmarowujemy śmietanową masę krówkową na przygotowanym spodzie. Wyrównujemy ją szpatułką. Układamy na niej kolejną warstwę biszkoptów, taką samą jak na dnie foremki.
Angelika Grabowiecka g.angelikaa
Wlewamy 500 ml kremówki do czystej misy. Dosypujemy 2–3 łyżki cukru pudru (możemy przetrzeć go przez sito, żeby nie utworzyły się z niego grudki w zimnej śmietance). Ubijamy na sztywno. Wlewamy tężejąca żelatynę z drugiego naczynia. Miksujemy do połączenia składników. Wykładamy powstały krem do foremki. Wyrównujemy warstwę silikonową szpatułką. Na wierzchu układamy pozostałe ciasteczka.
Angelika Grabowiecka g.angelikaa
Wstawiamy gotowy deser do lodówki na kilka godzin (czas chłodzenia nie został uwzględniony w klasyfikacji dania). Ważne jest, żeby wszystkie warstwy całkowicie stężały, a ciasteczka lekko namiękły i dały się kroić. Przepis na ciasto z biszkoptami podłużnymi na zimno można na końcu wzbogacić jeszcze o polewę czekoladową. Innym pomysłem jest posmarowanie wierzchu bitą śmietaną i obsypanie go wiórkami, żeby stworzyć kokosowy leniwiec. Ciasto da się też przyrządzić w indywidualnych pucharkach, w ramach eleganckiego deseru na przyjęcie.
Angelika Grabowiecka g.angelikaa