Herbatnikowa krówka z bitą śmietaną

Ciasto krówka to hit na wszystkich imprezowych stołach. Istnieje wiele wersji tego słodkiego klasyka, między innymi placek krówka, ciasto krówka na biszkopcie czy ciasto krówka z budyniem. Niezależnie którą wersję wybierzecie, krówkowe ciasto z pewnością zrobi furorę wśród Waszych gości. Zobaczcie nasz sprawdzony przepis na ciasto krówka i garść porad, dotyczących jego przygotowania. 

ciasto krówkaDeseryCiasto

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.23 z 244 głosów)

Kroki wykonania:

  • iStock-175240339 (1)1.Puszki z masą podgrzewamy nie otwierając. Budynie gotujemy z mlekiem, gdy ostygną miksujemy z margaryną. Śnieżki ubijamy ze śmietaną. Dodajemy rozpuszczoną w 1/2 szklanki gorącej wody i ostudzoną żelatynę.
  • iStock-10738741022.Na dużej blasze układamy: herbatniki, rozsmarowujemy całą puszkę masy krówkowej, herbatniki, budyń, herbatniki, rozsmarowujemy całą puszkę masy krówkowej, herbatniki , bitą śmietanę i posypujemy startą czekoladą. Wstawiamy do lodówki żeby dobrze stężało. Ciasto krówka gotowe!

Porady

Przepis na ciasto krówka

Jak zrobić ciasto krówka? Podstawowy przepis na ciasto krówka składa się z trzech warstw: masy mrówkowej, budyniu, bitej śmietany i herbatników. Placek krówka można jednak przygotowywać również w innych wariantach. To ciasto, w zależności od Waszych upodobań, możecie zrobić na biszkopcie lub na gotowych krakersach, biszkoptach czy herbatnikach. Każdy z tych przepisów smakuje równie pysznie i robi się je w mgnieniu oka. Przepis na ciasto krówka nie wymaga pieczenia, więc możemy go przygotować w asyście małych kucharzy. Ciasto krówka to świetny pomysł na wspólne gotowanie.

Ciasto krówka na biszkopcie

Aby przygotować wersję ciasta krówka na biszkopcie, potrzebujemy sprawdzonego przepisu na idealny biszkopt. Żeby wyszedł puszysty i wyrośnięty, wystarczy pilnować się proporcji składników i zadbać o odpowiedni czas i temperaturę pieczenia. Do biszkoptu potrzebne będą jajka, mąka, cukier, proszek do pieczenia i szczypta soli. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie powoli dosypujemy cukier, a gdy ten całkowicie się rozpuści, dodajemy żółtka. Następnie powoli wsypujemy przesianą wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy wszystko na jednolitą masę. Przelewamy ją do blaszki i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. 

Krem do ciasta krówka

Ciasto krówka z masą budyniową to tylko jedna z możliwości. Placek krówka możemy przełożyć także serkiem mascarpone lub ricotta. Ciasto krówka ze śmietaną to równie dobry pomysł. Oprócz jasnego kremu potrzebujemy też drugiej warstwy nadzienia. Jak sama nazwa wskazuje, ciasto krówka z masą krówkową musi zawierać słodką masę o smaku krówki. Do przygotowania tej warstwy możemy wykorzystać gotowe masy krówkowe lub samodzielnie ugotować puszkowane mleko skondensowane. Możemy również rozpuścić w garnku cukierki krówki z odrobiną masła. 

Ile kalorii ma ciasto krówka?

W zależności od użytych składników, ciasto krówka ma około 300 kalorii w 100 gramach, co oznacza, że średnia porcja ciasta to około 450 kalorii. Jeśli chcecie nieco odchudzić ten przepis, możecie zastąpić cukier słodzikiem, a zamiast bitej śmietany dodać serek śmietankowy. 

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy