fot. Artur Rogalski
4.23 (248)
Ciasto krówka bez pieczenia to wielowarstwowy deser, w którym herbatniki przełożone są kremem budyniowym, dwoma warstwami z masy krówkowej, a wierz zdobi bita śmietana posypana startą czekoladą. Ten szybki i prosty smakołyk to prawdziwy hit na wszystkich imprezowych stołach, w czasie spotkań z najbliższymi, pasuje również do codziennej kawy. Można je robić na spodzie biszkoptowym lub kruchym, odpowiednie będą też inne ciastka. Jeśli do tego zrobimy warstwę z krakersów, to powstanie nam klasyczne ciasto balowe. Polecamy sprawdzony przepis na ciasto krówkę na herbatnikach.
masa krówkowa 1 puszka
herbatniki 120 szt.
budyń śmietankowy 64 g
mleko 750 ml
śmietana 36% 400 ml
masło 200 g
żelatyna 5 g
woda 25 ml
czekolada 50 g
Przygotowanie składników: masło ogrzewamy w temperaturze pokojowej, a śmietankę schładzamy mocno w lodówce. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Krem budyniowy: budyń gotujemy z mlekiem – według przepisu podanego na opakowaniu, pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie miksujemy go z miękkim masłem. Alternatywą jest budyń z mascarpone - tutaj wystarczy jedynie ubić bitą śmietanę (potrzebne będzie nam dodatkowe 500 ml śmietanki) z odrobiną soli i cukru pudru, potem partiami dodajemy serek. To szybsza wersja kremu, ponieważ nie musimy robić do niej żelatyny ani gotować budyniu. Jednak smak będzie trochę inny. Dodatkowo krem budyniowy lub z mascarpone można wymieszać z drobnymi owocami, typu borówki, maliny, jagody.
Bita śmietana: zimną ubijamy ze szczyptą soli, na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder i zimną żelatynę – delikatnie mieszamy do połączenia składników.
Układanie warstw: na dużej blasze rozkładamy herbatniki (lub krakersy - mogą stanowić jedną warstwę lub wszystkie - dodadzą deserowi lekko słony profil smakowy; odpowiednie będą też biszkopty lub inne ciastka, a jak mamy więcej czasu możemy upiec biszkopt lub kruche ciasto), rozsmarowujemy pół puszki masy krówkowej (można ją również przygotować w domu, np. wystarczy gotować przez 2-3 godziny puszkę z mlekiem skondensowanym, można też rozpuścić cukierki krówki z dodatkiem masła), na niej znowu ciastka, potem krem budyniowy i ponownie herbatniki. Na nich rozkładamy drugą połowę masy krówkowej, a na niej kładziemy kolejną warstwę ciastek. Nakładamy bitą śmietanę. Ścieramy czekoladę i posypujemy nią wierzch ciasta krówkowego.
Chłodzenie: ciasto krówkę bez pieczenia wstawiamy na 2 godziny do lodówki, żeby dobrze stężało (czas chłodzenia nie został uwzględniony w klasyfikacji).
Porady
Rabat 40% na wszystkie nieprzecenione produkty dostępny na christianlaurent.eu. Wpisz w polu kod rabatowy tuż przed finalizacją zamówienia. Szczegóły na stronie.
Wprowadź kod online lub pokaż go w jednym z ponad 230 sklepów stacjonarnych i skorzystaj z oferty. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat 20% na cały asortyment, dostępne w salonach stacjonarnych oraz na www.wojas.pl. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły w salonach i na stronie.
Rabat -30% na całą ofertę kosmetyków marek Bielenda Professional i Supremelab, obowiązuje na www.bielenda.com. Szczegóły na stronie.
Rabat 20% dla wszystkich klientów przy zakupach za min. 499 zł. Oferta obowiązuje w sklepach stacjonarnych oraz na www.falconeri.com, nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły w sklepach i na stronie.