0 (0)
Ciastka gryczane są bezglutenowe i kruche, a do tego robi się je łatwo i szybko. To dobry pomysł na szybki deser lub na wizytę niezapowiedzianych gości. Właściwie wystarczy wymieszać suche składniki z mokrymi, schłodzić masę, uformować ją w kulki, a potem już tylko czekamy aż się upieką. Recepturę można łatwo zamienić na wegańską, używamy odpowiedniego masła. Podajemy przepis na ciastka gryczane, które zawsze się udają.
mąka gryczana 180 g
mleko kokosowe 130 g
cukier kokosowy 90 g
masło 100 g
kakao 30 g
proszek do pieczenia 4 g
cukier puder 20 g
Suche składniki: mąkę gryczaną, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy do jednej miski. Dosypujemy cukier kokosowy (może też być brązowy, np. trzcinowy lub muscovado) i mieszamy.
Magdalena Litwiniuk
Masło: roztapiamy w rondelku na małym ogniu (można to też zrobić w kąpieli wodnej, w mikrofalówce na małej mocy). Odstawiamy je do lekkiego przestudzenia.
Magdalena Litwiniuk
Masa na ciastka: mokre składniki (masło i mleko) wlewamy do suchych składników. Mieszamy je łyżką (może być drewniana), do połączenia. Powstanie dość gęsta masa.
Magdalena Litwiniuk
Chłodzenie: ciasto gryczane przykrywamy folią spożywczą i wkładamy je do lodówki na godzinę (może być dłużej, wtedy będzie łatwiej robić kulki).
Magdalena Litwiniuk
Formowanie ciastek: piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy ciastka – lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na blasze w niewielkich odstępach.
Magdalena Litwiniuk
Pieczenie: ciastka gryczane wkładamy do piekarnika na 20 minut. Po wyłączeniu piekarnika, warto zostawić je jeszcze na kilka minut [ok. 5 min] w zamkniętym piekarniku.
Podanie: po wystudzeniu ciastka gryczane posypujemy cukrem pudrem. Można też posypać je dowolnymi orzechami lub polać lukrem lub polewą czekoladową.
Magdalena Litwiniuk