fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
4.51 (149)
Kurczak w pysznej, chrupiącej panierce - absolutna klasyka.
udka z kurczaka 4 szt.
majonez 120 g
parmezan 60 g
płatki kukurydziane 6 łyżek stołowych
czosnek 1 szt.
cytryna 1 szt.
przyprawa do kurczaka 1 łyżka stołowa
sól 6 g
pieprz 3 g
prażona cebulka 2 łyżka stołowa
panko 6 łyżek stołowych
Majonez: mieszamy z parmezanem oraz niewielką ilością soli i szczyptą świeżo zmielonego pieprzu.
Kurczak: 4 pałki i 4 udźce zanurzamy w majonezie. Zostawiamy pod przykryciem na ok. 30 min.
Panierowanie: łączymy w misce pokruszone płatki kukurydziane, prażoną cebulkę, panierkę panko i przyprawę do kurczaka. Mięso w majonezie kawałek po kawałku dokładnie obtaczamy w przygotowanej chrupiącej mieszance, dociskając ją palcami, i układamy na kratce.
Pieczenie: na rogach kratki kładziemy po połówce główki czosnku (w łupinie) oraz połówce cytryny. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C na ok. 45 min. Podajemy z zieloną sałatą z winegretem lub dressingiem czosnkowym.
Porady
Zobacz też: marynowany kurczak z grilla