Adobe Stock
5 (1)
Affogato to włoski deser, który składa się z waniliowych lodów zanurzonych w ciepłej, aromatycznej kawie espresso. Fantastycznie smakuje udekorowany bitą śmietaną. Nierzadko wzbogaca się go również o likier amaretto, syrop smakowy, a nawet miód. Affogato to wspaniały zastrzyk energii, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim kawoszom.
kawa 120 ml
lody waniliowe 2 szt.
Przygotowanie: będą nam potrzebne dwie filiżanki. Do każdej z nich nakładamy po jednej gałce lodów.
Kawa: zaparzamy espresso, tak żeby wyszły nam dwie porcje – każda po 60 ml.
Affogato: do każdej filiżanki z gałką lodów wlewamy po 60 ml espresso.
Porady
- Affogato możemy podać z dodatkiem rumu lub ulubionego likieru np. amaretto. W wersji bezalkoholowej warto dodać miód bądź syrop karmelowy.
- Gotowy deser wspaniale prezentuje się udekorowany bitą śmietaną i biszkoptami. Możemy posypać go również kakao lub startą gorzką czekoladą.
- Nie każdy z nas posiada w domu ekspres do kawy. W takiej sytuacji warto przygotować napój w kawiarce. Będzie on równie aromatyczny i intensywny w smaku.
- Latem filiżankę, w której podajemy kawę, warto wstawić wcześniej na godzinę do lodówki. Dzięki temu napój będzie nieco chłodniejszy, a lody nie roztopią się tak szybko.
- Do wykonania deseru najlepiej sprawdzą się domowe lody waniliowe. Bez problemu przygotujemy je na bazie żółtek, laski wanilii, mleka, śmietanki i cukru. Są one nie tylko smaczniejsze, ale i zdrowsze od gotowego produktu ze sklepu.
- Lody waniliowe z powodzeniem zastąpimy śmietankowymi, możemy zrobić je sami lub wykorzystać dobrej jakości produkty ze sklepu.
- Włosi najczęściej serwują affogato na deser po obiedzie lub kolacji. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by podać je rano zamiast klasycznej kawy z mlekiem.