Domowe ciepłe lody

Smak mojego dzieciństwa to ciepłe lody zanurzone w polewie czekoladowej lub te białe z posypką, kto ich nie zajadał ! Słodka i lepka pianka w chrupiącym wafelku to było coś.

Dodany przez:

ciepłe lody

Bezy

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 4 głosów)

  • Danie dla dzieci
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • cukier 10 łyżek
  • woda 50 ml
  • szczypta soli
  • białka z dwóch dużych jaj ( sparzone )
  • cukier 10 łyżek
  • barwnik spożywczy w żelu
  • wafelki 8-10

Przygotowanie

  1. W rondlu umieszczamy wodę i cukier, podgrzewamy na średniej mocy palnika przez 10-12 minut. Pędzelkiem zbieramy z brzegów rondla zgromadzony cukier, co zapobiegnie scukrzeniu. Syropu nie mieszamy podczas gotowania. Po upływie około 10 minut syrop powinien osiągnąć temperaturę około 100 °C, wówczas zaczynamy ubijać białka ze szczyptą soli. Jeśli nie posiadamy termometru cukierniczego, odrobinę syropu wpuszczamy do zimnej wody, jeśli stwardnieje jest gotowy. Gotowy syrop cukrowy powinien osiągnąć temperaturę około 120 °C. Białka ubijamy z cukrem. Partiami ( najlepiej po łyżce ) dodajemy cukier, stale miksując na najwyższych obrotach miksera. Kiedy piana będzie lśniąca i gęsta, bardzo cienką strużką wlewamy syrop cukrowy stale ubijając, aż beza wystygnie. Należy wyczuć moment kiedy białka będą dobrze ubite, cukier w nich rozpuści się całkowicie, a syrop będzie gotowy. Syrop cukrowy z czasem studzenia szybko gęstnieje. Na końcu dodajemy odrobinę barwnika spożywczego. Bezę przekładamy do rękawa cukierniczego i z odpowiednią końcówką tylki przekładamy do wafelków. Następnie ciepłe lody chłodzimy w lodówce, aby z kremu bezowego utworzyła się charakterystyczna pianka. Ciepłe lody przechowujemy w lodówce do 3 dni.

Wskazówki

Wypróbuj przepis na domowe lody

dla dzieci ciepłe lody wykorzystanie białek
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze