Ciasto espresso

Ocena:

4.5 (169)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 10 osób
  • średni

Ciasto espresso doskonale sprawdza się w roli deseru po rodzinnym, świątecznym obiedzie. Delikatny i puszysty biszkopt przełożony dwiema warstwami kawowego kremu szczególnie przypadnie do gustu osobom dorosłym. Do dekoracji wystarczy kakao, aby całość prezentowała się dostojnie i elegancko. Ciasto z kremem espresso można nasączyć ponczem z likierem kawowym, wódką lub rumem.

Składniki:

  • jajka  5 szt.

  • sól  2 g

  • cukier  150 g

  • masło  100 g

  • mąka pszenna  200 g

  • proszek do pieczenia  10 g

  • żelatyna  10 g

  • kawa rozpuszczalna  12 g

  • śmietana kremówka  400 ml

  • mascarpone  220 g

  • cukier puder  150 g

  • cukier waniliowy  10 g

  • kawa  100 ml

Ciasto espresso - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Składniki na biszkopt: sięgamy po jajka i oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli, dodajemy 50 g cukru i dalej ubijamy przez ok. 2–3 min. W rondelku roztapiamy masło i odstawiamy do ostygnięcia. Do osobnej miski przesiewamy mąkę i mieszamy ją z proszkiem do pieczenia.

  • Krok 2:

    Masa na biszkopt: żółtka mieszamy z cukrem (100 g) i przekładamy je do ubitych białek. Dodajemy także mąkę z proszkiem do pieczenia, a na koniec roztopione i przestudzone masło. Masę na biszkopt ostrożnie mieszamy łyżką.

  • Krok 3:

    Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Prostokątną blachę (keksówkę) wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy masę.

  • Krok 4:

    Pieczenie: ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 15 min. Sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy ciasto nie jest surowe w środku. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.

  • Krok 5:

    Kawa: w gorącej wodzie (70 ml) rozpuszczamy żelatynę i kawę rozpuszczalną (10 g), odstawiamy do przestudzenia.

  • Krok 6:

    Krem: ubijamy 200 g śmietanki, a gdy jest już gęsta, dodajemy łyżka po łyżce serek mascarpone, 100 g cukru pudru i cukier waniliowy. Dodajemy przestudzoną kawę z żelatyną. Cały czas ubijamy składniki przy pomocy miksera. Gotowy krem wstawiamy do lodówki na ok. 30 min.

  • Krok 7:

    Nasączanie biszkoptu ponczem: upieczone i przestudzone ciasto wyjmujemy z blachy i kroimy na trzy równe części. Zaparzamy 100 ml kawy i nasączamy nią blaty.

  • Krok 8:

    Przekładanie ciasta: nasączone blaty przekładamy kremem kawowym.

  • Krok 9:

    Krem na wierzch: ubijamy pozostałą śmietankę z 50 g cukru pudru i odrobiną kawy rozpuszczalnej (2 g). Krem o jaśniejszym kolorze nakładamy na wierzch ciasta i pokrywamy nim boki. Ciasto espresso wstawiamy do lodówki na min. 2 godz. (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu chłodzenia).

Porady

  • Do kremu, którym przekładamy ciasto espresso, możemy dodać zaparzoną kawę z ekspresu (np. americano) lub kawę rozpuszczalną.
  • Do ponczu można dodać odrobinę alkoholu – rum, wódkę lub likier, np. kawowy. Wystarczy 1 łyżka, czyli ok. 15 ml.
  • Blachę na ciasto można wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Jeśli zdecydujemy się na pierwszą opcję, łatwiej będzie nam dopasować papier do kształtu blachy, gdy zgnieciemy i rozprostujemy arkusz.
  • Proporcje podane w przepisie są odpowiednie na prostokątną blachę o wymiarach 25x11x70 cm, ale ciasto możemy przygotować także w małej kwadratowej formie lub tortownicy o średnicy 18 cm.
  • Gotowe ciasto z kremem espresso można oprószyć cienką warstwą kakao.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Czekoladowe ciasto espresso

Ciasto espresso świetnie smakuje nie tylko na białych, ale także na czekoladowych blatach. Do przepisu możemy więc dodać kakao (wystarczy 30 g). Mieszany je z mąką i proszkiem do pieczenia. Reszta pozostaje bez zmian.

Innym sposobem na przygotowanie puszystego czekoladowego ciasta jest roztopienie 150 g czekolady (gorzkiej lub deserowej). Dodajemy ją do masła i podgrzewamy w rondelku na małej mocy palnika. Możemy skorzystać także z przepisu na ciasto kakaowe lub ciasto murzynek.

Ciasto espresso – dekoracja

Wierzch ciasta możemy pokryć kremem o smaku kawowym (tak jak w podstawowym przepisie) lub klasyczną słodką bitą śmietaną. Do dekoracji sprawdzą się także:

  • wiórki czekoladowe – możemy kupić gotową posypkę lub przygotować je samodzielnie. Wystarczy zetrzeć czekoladę na tarce o grubych lub cienkich oczkach,
  • wiórki z białej czekolady – świetnie wyglądają zmieszane z czekoladą mleczną lub deserową lub usypane naprzemiennie,
  • płatki migdałów – świetnie pasują do kremu o smaku espresso,
  • polewa czekoladowa – nakładamy ją dopiero wtedy, gdy przestygnie. Zbyt ciepła zniszczy nam krem położony na wierzch ciasta.

Ciasto espresso bez pieczenia

Kremem śmietankowo–kawowym możemy przełożyć także herbatniki lub biszkopty. Moczymy je w przestudzonej kawie (jak w przepisie na tort tiramisu) i układamy je ciasno na blasze. Następnie nakładamy krem i kolejną warstwę biszkoptów. W zależności od rozmiaru blachy możemy zrobić dwie lub trzy warstwy kremu.

Do wersji bez pieczenia możemy samodzielnie przygotować biszkopty lub wybrać dobre ciastka ze sklepu, które w składzie mają tylko jajka, mąkę i cukier. Warto zwrócić uwagę na to, czy herbatniki lub biszkopty nie zawierają dodatkowych syropów, słodzików, emulgatorów, oleju palmowego czy substancji spulchniających.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne