Wszyscy kochamy klasyczną mizerię ze śmietaną lub jogurtem, jednak z czasem nawet i ona może się na przejeść, dlatego warto znać równie smaczną alternatywę, a ta jest nie tylko wybitnie smaczna, ale przy okazji też bardzo wartościowa. Wystarczy posypać ogórka pewnymi popularnymi ziarenkami, które zwykle dodajemy do dań na słodko. Wbrew pozorom te dwa składniki genialnie do siebie pasują i tworzą mistrzowską kompozycję.

Co zrobić z ogórków zamiast mizerii?

Jak surówka z ogórków, to zawsze w połączeniu ze śmietaną i koperkiem? Można zrobić to inaczej, a będzie równie smacznie. Przepysznym, choć znacznie mniej popularnym połączeniem jest surówka z ogórka i sezamu, doprawiona sosem sojowym, octem i odrobiną cukru. Taka słodko-słona mieszanka z aromatem sezamowych ziarenek to prawdziwe niebo w gębie. Jeśli więc do tej pory sypaliście sezam tylko do dań na słodko, koniecznie przetestujcie ten duet, bo okazuje się, że te ziarenka genialnie komponują się z ogórkiem.

Co więcej, sezam dodaje klasycznej surówce jeszcze więcej cennych wartości, gdyż znajdziemy w nim szereg witamin A, E i tych z grupy B, a do tego żelazo, magnez, potas, fosfor, wapń, cynk i kwas foliowy. Takie połączenie jest więc znacznie cenniejsze dla zdrowia niż zwykła śmietana z solą. Nie czekajcie ani chwili i koniecznie spróbujcie tego przepisu, a zyskają na tym nie tylko kubki smakowe, ale i cały organizm.

Surówka z ogórka i sezamu - prosty przepis

Składniki:

  • 1 długi ogórek,
  • 2 łyżeczki sezamu,
  • 2 łyżki octu ryżowego,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego,
  • 2 łyżeczki cukru brązowego,
  • sól do smaku.

Zaczynamy od obrania ogórka i pokrojenia go w cienkie plastry lub półplastry. Następnie posypujemy całość solą i odstawiamy na około 15 minut, aby warzywo puściło wodę. Po tym czasie dodajemy do niego wszystkie składniki sosu, dokładnie mieszamy całość i gotowe.

Źródło: zdrowystyljoanny.pl