Zjedlibyście pyszny makaron z gęstym, kremowym sosem, ale nie macie zbyt wielu składników w lodówce? Wystarczy, że zajdzie się tam kawałek boczku, jajka i trochę sera, a z tego prostego trio w kilka minut powstanie najpyszniejsza pasta niczym z włoskiej restauracji. Zobaczcie, jak zrobić to banalnie proste i błyskawiczne danie, a będziecie wracali do niego co tydzień.

Najszybszy przepis na makaron, który zachwyci każdego

Wiele przepisów na makaron z sosem wymaga bazy w postacie pomidorów, cebuli, czosnku lub śmietanki kremówki, ale ten jest wyjątkowo oszczędny w składnikach. Mowa tu oczywiście o spaghetti carbonara, czyli klasycznym włoskim kremowym makaronie z dodatkiem boczku. W wielu domach robi się go na bazie śmietany, jednak oryginalna receptura zakłada, aby wymieszać tylko żółtka jaj i tarty ser, co w zupełności wystarczy do osiągnięcia kremowego sosu.

Ważnym składnikiem jest tu natomiast odrobina wody z gotowania makaronu, która nada całości idealnej konsystencji. Pamiętajcie więc, aby przy odlewaniu klusek zostawić trochę tego cennego płynu. Reszta przepisu pójdzie już błyskawicznie.

Carbonara - szybki przepis na makaron z boczkiem

Składniki:

  • 100 g boczku wędzonego,
  • 2 żółtka jaj,
  • 40 g tartego parmezanu + garść do podania,
  • pieprz do smaku,
  • 200 g makaronu spaghetti.

Przygotowanie:

Gotujemy makaron al dente, a w międzyczasie kroimy boczek w drobną kostkę oraz mieszamy w miseczce żółtka z parmezanem na gładką masę. Pokrojony boczek podsmażamy na suchej patelni, aż wytopi się z niego tłuszcz i stanie się rumiany. Następnie zdejmujemy patelnię z palnika i wrzucamy na nią odcedzony makaron (odlewamy do szklanki około pół szklanki wody z gotowania i zostawiamy ją na później).

Dokładnie mieszamy makaron z podsmażonym boczkiem i wlewamy wymieszane jajka z serem. Wszystko energicznie mieszamy i dolewamy po trochu wody z gotowania makaronu, aż osiągniemy kremową konsystencję sosu. Na koniec dodajemy świeżo mielony pieprz do smaku, a gotowe spaghetti carbonara podajemy posypany dodatkową porcją parmezanu.