Kiszona kapusta to nasz jesienno-zimowy ulubieniec. W czasie kiedy mamy ograniczony dostęp do świeżych warzyw jest ona najlepszym dodatkiem do obiadu. Dodatkowym walorem tego smakowitego przepisu są także walory zdrowotne. Kapusta kiszona słynie bowiem z dobroczynnych właściwości, które zbawiennie wpływają na organizm. Ten przepis jest więc punktem obowiązkowym w każdej kuchni. Sprawdźcie, co przyspiesza kiszenie kapusty i cieszcie się jej smakiem już w kilka dni.

Jak przyspieszyć proces kiszenia kapusty?

Bakterie kwasu mlekowego w naturalny sposób kiszą kapustę, jednak zrobią to znacznie szybciej, jeśli dodamy do nich cukrową pożywkę. W tym celu wystarczy dodać do poszatkowanej kapusty schłodzoną wodę z gotowania ziemniaków. Choć może brzmieć to dziwnie, ten kuchenny "odpad", który zwykle wylewamy do zlewu, sprawi, że pyszna kiszonka będzie gotowa w mgnieniu oka. 

Przepis na błyskawiczną kapustę kiszoną

Składniki:

  • mała główka białej kapusty
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki soli
  • liście laurowe (po 1 na każdy słoik)
  • 0,5 łyżki pieprzu
  • 0,5 łyżki kminku
  • woda z gotowania ziemniaków

Kroki przygotowania: 

1. Kapustę myjemy, a następnie wycinamy głąb i drobno szatkujemy. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. 

2. Rozdrobnione warzywa mieszamy z przyprawami i mocno ugniatamy wszystko w dłoniach. Odstawiamy na 1 godzinę, aby puściły sok.

3. Po tym czasie odlewamy nadmiar soku i przekładamy kapustę z marchewką do słoików. Ważne, aby ciasno je dopychać.

4. Tak przygotowane słoiki uzupełniamy zimną wodą po gotowaniu ziemniaków tak, aby przykryła kapustę.

5. Na wierzchu układamy po 1 liściu laurowym i mocno zakręcamy wieczka. Słoiki odstawiamy w ciemne miejsce na kilka dni.