Smak

7 niesamowitych dań z serami. Na samą myśl robimy się głodni!
23.09.2020

7 niesamowitych dań z serami. Na samą myśl robimy się głodni!

Sery to składnik wielu pysznych i sycących dań. W zależności od tego, jaki ser wybierzemy, to możemy otrzymać różny smak finałowego dania. Wiele razy ser można traktować jak przyprawę. Czasem pikantną, o długo rozwijającym się smaku lub łagodną o niemal owocowym posmaku. Zebraliśmy 7 przepisów na dania z serami, od których na samą myśl rośnie apetyt.

Jak zbierać grzyby? Znamy 7 zasad i idziemy na grzyby
17.09.2020

7 zasad na grzybobranie - atlas grzybów to nie wszystko!

Późne lato to czas na grzybobranie. Osoby, które rzadko chodzą do lasu, mogą mieć wiele pytań i wątpliwości. Można zastanawiać się, czy grzyby wykręcać, czy wycinać albo w jaki sposób przechowywać świeże grzyby. Wiele wątpliwości stanowi też rozpoznanie grzyba i zdecydowanie, jaki grzyb jest jadalny. Oto 7 niezawodnych zasad, które ułatwią zbieranie grzybów w lesie.

Dania z grilla - szef Piotr Wójcik
13.09.2020

Grillowanie przez cały rok – szef Piotr Wójcik i jego przepisy

Grillowanie to sport narodowy Polaków. W lecie grillujemy dużo i często. Czy warto i jak przedłużyć sezon grillowy? Piotr Wójcik, szef kuchni w restauracji Koneser Grill i pop’up-u NEO(N) Bistro, zapewnia, że sezon grillowy może trwać cały rok. Podpytaliśmy o wskazówki, jak grillować ryby, wypytaliśmy o patenty na szaszłyki z grilla i grillowe odkrycie sezonu.

Dynia piżmowa
08.09.2020

Gwiazda wśród dyń - dynia piżmowa

Wśród wielu rodzajów dyń uwagę przykuwa dynia piżmowa. Krótko mówiąc, dla wielu osób jest po prostu lepsza niż zwyczajna. Dynia piżmowa jest mniejsza, a co za tym idzie bardziej poręczna i łatwiejsza w obróbce, a w końcu i smaczniejsza. I choć ta odmiana jest nieco droższa, warto dołożyć kilka złotych, bo dynia piżmowa zaskoczy Was w kuchni! W cyklu Smak wzięliśmy tę dynię pod lupę. Sprawdźcie, dlaczego warto przygotowywać z niej różne dania!

podatek-cukrowy
04.09.2020

Czy słodkie napoje będą droższe, a Polacy zdrowsi? Nowy podatek cukrowy

To już oficjalne – za kilka miesięcy wprowadzony zostanie podatek cukrowy. Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że to dobra wiadomość. I tak pijemy za dużo słodzonych napojów, więc wzrost ich ceny może spowodować mniejszy popyt. Czy jednak rzeczywiście przełożenie jest takie proste? Jakie będą efekty wprowadzenia nowego podatku cukrowego? I jak bardzo będzie wysoki? Sprawdzamy!

Pizza hawajska
03.09.2020

Pizza hawajska – jak powstała pizza z ananasem?

Pizza hawajska - jedna z najbardziej lubianych pizz świata - prawdopodobnie powstała przez przypadek i wbrew temu, co sugeruje jej nazwa, bynajmniej nie pochodzi za Hawajów. Odkąd wymyślono ją w Kanadzie, spór o dodatek w formie ananasa do dziś budzi spór.

Orzechy makadamia
27.08.2020

Orzechy makadamia – pyszny smak, cenne właściwości

Oto orzechy, na które warto się skusić, choć w 100 gramach mają ponad 700 kcal. Orzechy makadamia są prawdziwą bombą zdrowia. Chronią serce, regulują stany psychiczne, wzmacniają kości, włosy, paznokcie i skórę. W kuchni orzechy makadamia można podać na dziesiątki sposobów. Przyglądamy im się bliżej w redakcyjnym cyklu "Smak".

Wiśnie czy czereśnie?
18.08.2020

Czereśnie czy wiśnie? Które smaczniejsze i zdrowsze?

Nadszedł ten krótki moment, kiedy spotykają się na straganie – wiśnie i czereśnie. Jedne obłędnie słodkie, drugie nieco cierpkie, soczyste, wybuchają w ustach intensywnością smaku. Które wolicie?

Labraks - okoń morski
18.08.2020

Labraks – okoń morski na talerzu

Jest ceniony za smaczne, delikatne i soczyste mięso, które łatwo oddziela się od ości. Labraks, zwany też okoniem, świetnie nadaje się zwłaszcza do smażenia oraz grillowania. Podpowiadamy, dlaczego labraks powinien znaleźć się na talerzu i jak go przygotować, żeby docenić smak tej ryby.

dzem-mirabelkowy-z-werbena
17.08.2020

Mirabelka – niedoceniana śliwka od kuchni

W Polsce częściej zalega na chodnikach i ulicach niż gości w kuchni. Mirabelka zasługuje jednak na znacznie większe zainteresowanie, gdyż jest owocem nie tylko smacznym, ale również zdrowym. W cyklu "Smak" podpowiadamy najlepsze przepisy, w jakiej formie mirabelka może pojawić się na naszym stole.