Przejadła się wam tradycyjna surówka z pora? Spróbujecie jej w tej wersji, a z pewnością pokochacie ten smak na nowo. Zobaczcie, jak zrobić znany i lubiany dodatek do obiadu według pomysłu Tadeusza Mullera. Gwarantujemy, że takiej wersji jeszcze nie jedliście.

Co dodać do surówki z pora?

Surówka z pora, oprócz głównego warzywnego bohatera, zwykle składa się z marchewki, jabłka i majonezu. Ten podstawowy przepis można jednak urozmaicić, dorzucając znacznie ciekawsze dodatki. Jeden z najciekawszych pomysłów na to danie zaprezentował w swoim programie "z gruntu zdrowo" Tadeusz Muller. Znany restaurator i syn najpopularniejszej polskiej osobowości ze świata kulinariów wzbogaca smak obiadowego klasyka kilkoma nietypowymi składnikami, przez co surówka nabiera zupełnie nowego charakteru. Dodaje on do niej ugotowaną fasolę, dzięki której surówka jest bardziej sycąca i treściwa

Drugim ciekawym pomysłem Tadeusza Mullera jest chrupiący chrust z kurek, nadający warzywom ciekawej struktury. Ten niecodzienny dodatek to wariacja na temat tradycyjnych grzanek, ale robi się go nie tylko na bazie chleba, ale i z dodatkiem kurek oraz białych korzonków pora. Choć ta niedoceniana część pora zwykle ląduje w koszu na śmieci, to okazuje się, że ma ona doskonały smak i warto wykorzystywać ją w daniach. Musimy jednak pamiętać, aby wcześniej bardzo dokładnie umyć korzonki, gdyż w przeciwnym razie, bardziej od samego chrustu, będą chrupały nam w zębach ziarenka piasku.

Przepis na surówkę z pora według Tadeusza Mullera

Składniki

na surówkę:

  • 1 por
  • 1 marchew
  • 1 jabłko
  • 3 garści ugotowanej fasoli
  • 1 liść czerwonej kapusty

na dressing:

  • 125 g jogurtu naturalnego
  • 75 g majonezu
  • 15 g octu
  • 20 g musztardy francuskiej
  • 30 g wody
  • sól i pieprz

na chrust:

  • 120 g kurek
  • 60 g masła
  • 2 kromki chleba razowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 30 g orzechów włoskich
  • sól i pieprz

Kroki przygotowania:

1. Wszystkie warzywa i owoce dokładnie myjemy. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, jabłko kroimy w cienkie słupki, a liść czerwonej kapusty zwijamy w rulon i siekamy. Pora dokładnie czyścimy, a następnie odcinamy z niego zieloną część oraz korzonki (wykorzystamy je później), a resztę kroimy w półplasterki. Dorzucamy również ugotowaną fasolę.

2. Jogurt naturalny łączymy z majonezem, musztardą, octem i wodą, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy sos dodajemy do rozdrobnionych warzyw, dokładnie mieszamy i odstawiamy surówkę, aby przeszła smakiem.

3. W tym czasie przygotowujemy chrust na wierzch. Kurki dokładnie czyścimy, rozrywamy wzdłuż włókien i przesmażamy na maśle. Dorzucamy do nich również posiekany czosnek, dokładnie umyte i przesiekane korzonki pora oraz pokrojony w kostkę chleb razowy. Wszystkie składniki doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy aż staną się chrupiące i rumiane.

4. Gotową surówkę posypujemy przygotowanym wcześniej chrustem oraz posiekanymi orzechami włoskimi i gotowe!