Właśnie trwa sezon na przetwory z ogórków. Kisimy, marynujemy, robimy mizerię, sałatki, albo po prostu jemy na surowo. Pod każdą postacią zielone ogórki smakują wyśmienicie. Zdarza się jednak, że kupimy albo zerwiemy z własnego krzaczka ogórki już nieco przerośnięte, albo powyginane. Na kiszenie i korniszony już się nie nadają, bo będą po wyjęciu ze słoika miękkie i sflaczałe. Ale to nie powód, żeby je wyrzucać. Warto przygotować z nich niezwykle pyszne danie w słoiku, które zimą będzie smakować może nawet jeszcze lepiej niż zwykłe kiszone ogórki. Zobaczcie ten prosty przepis i już nie martwcie się, że ogórki nie są idealne. Tu pasują jak ulał.

Wyśmienite ogórki w pomidorach

Do ich przygotowania potrzebujecie:

  • 2 kg ogórków
  • 6 średnich cebul
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki octu
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki przyprawy warzywnej
  • 1/2 łyżeczki soli

Ogórki umyjcie i pokrójcie w plasterki, jak na mizerię. Cebulę pokrójcie w półplasterki i posypcie solą, lekko zgniećcie i dodajcie do ogórków. Pozostałe składniki, czyli olej, ocet, cukier, przecier pomidorowy i przyprawę warzywną, dokładnie wymieszajcie aż składniki się połączą i dodajcie do ogórków z cebulą. Połączcie wszystkie składniki dokładnie, tak by ogórki były całkiem pokryte sosem pomidorowym i odstawcie na 2-3 godz.
W międzyczasie przygotujcie słoiki, wyparzcie je i zakrętki i upływie 2-3 godzin przełóżcie ogórki wraz z sosem do słoików. Dokładnie je zamknijcie i pasteryzujcie 15 minut.

Ogórki w  pomidorach są gotowe. Przechowujcie je w chłodnym miejscu, a będą dobre aż do zimy. Możecie je podawać jako przystawkę, sałatkę do obiadu albo sos do makaronu. W każdej postaci smakują doskonale.

Jeśli macie większe zapasy przerośniętych ogórków możecie też zamarynować na ostro z dodatkiem papryczki chili. Przepis znajdziecie tutaj ->>