Te mielone są inne niż wszystkie, choć wyróżnia je tylko jeden dodatkowy składnik. O jakim produkcie mowa? Wszyscy bardzo dobrze go znacie i z dużym prawdopodobieństwem macie go teraz w swoich domach.
Jak urozmaicić kotlety mielone?
W książkach kucharskich i w sieci stale pojawiają się coraz to nowsze pomysł na nietypowe kotlety mielone z przeróżnymi dodatkami. Niektórzy dodają do nich rozmaite warzywa, inni świeże zioła, a kolejna grupa urozmaica je kaszą. Nie wszyscy jednak wiedzą, że jednym z najlepszych dodatków do masy na mielone są grzyby. Podsmażone leśne skarby nie tylko dodadzą kotletom smaku i aromatu, ale także sprawią, że będą bardziej wilgotne i soczyste.
Jakie grzyby na kotlety?
Do mięsa mielonego pasują niemal wszystkie jadalne gatunki, jakie znajdziemy w lesie. Mogą być to podgrzybki, borowiki, kurki, koźlarze, rydze czy gąski. Jesienią warto wykorzystywać świeże grzyby leśne, natomiast poza sezonem dobrym wyborem będą te mrożone i suszone. Smacznym zamiennikiem mogą być też dostępne przez cały rok pieczarki.
Jak zrobić kotlety mielone z grzybami? Przepis nie różni się znacząco od tradycyjnej receptury, jednak musimy pamiętać, aby odpowiednio przygotować grzyby, zanim dodamy je do masy. Powinny być one najpierw dobrze oczyszczone, a potem obgotowane. Dopiero po takiej obróbce można je podsmażyć i dodać do mięsa.
Z czym podać kotlety grzybowe?
Kotlety mielone z mięsa i grzybów doskonale smakują z tradycyjnymi dodatkami, takimi jak tłuczone ziemniaki i zasmażane buraczki czy mizeria. Innym smakowitym urozmaiceniem takiego obiadu będzie sos pieczeniowy, koperkowy lub chrzanowy.
Kotlety mielone z grzybami - przepis.
Składniki:
- 250 g podgrzybków
- 500 g mielonej łopatki
- 2 kajzerki
- 2 szklanki mleka
- 1 jajko
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- majeranek
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Bułki moczymy w mleku, a następnie mocno odciskamy.
2. Grzyby dokładnie czyścimy i obgotowujemy w osolonej wodzie przez 20 minut. Następnie odcedzamy je i kroimy na mniejsze kawałki.
3. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy je na olej, a kiedy się zeszklą, dorzucamy na patelnię grzyby i wszystko razem dusimy jeszcze przez około 10 minut.
4. Zmielone mięso mieszamy z odciśniętymi bułkami, jajkiem, grzybami z cebulką oraz wszystkimi przyprawami. Mięsną masę dokładnie wyrabiamy dłońmi przez kilka minut.
5. Masę formujemy w niewielkie kotlety, panierujemy je w bułce tartej i smażymy na niewielkim ogniu, aż nabiorą złocistego koloru.
Co zrobić z mięsa mielonego i grzybów? Inne pomysły
Jeśli nie jesteście fanami tradycyjnych mielonych albo już się wam one przejadły, z mięsno-grzybowej masy możecie zrobić również:
- zapiekankę makaronową lub ziemniaczaną,
- sos do makaronu,
- nadzienie do dań z ziemniaków, takich jak pyzy, kartacze i kotlety ziemniaczane,
- farsz do gołąbków, naleśników, krokietów lub pierogów.