Najpierw trzeba zrobić zaczyn i poczekać, aż zacznie pracować, potem dodać resztę składników i dokładnie wyrobić ciasto, a na koniec odstawić je do podwójnego wyrośnięcia na co najmniej 1,5 godziny - tak zwykle wyglądają przepisy na ciasta drożdżowe. Okazuje się jednak, że można znacznie prościej i szybciej. Wyrośnięty, puszysty i wilgotny w środku wypiek można zrobić bez napracowania się i cierpliwego czekania godzinami. Wystarczy wybrać przepis na ciasto drożdżowe bez wyrabiania, a wtedy wszystko pójdzie z górki.

Jak zrobić ciasto drożdżowe bez wyrabiania?

W tej recepturze musimy tylko wymieszać wszystkie składniki łyżką i nie trzeba już zagniatać masy w dłoniach ani przy pomocy robota kuchennego. Co więcej, takie ciasto nie musi wyrastać dwukrotnie, dlatego wszystko trwa najkrócej, jak to tylko możliwe. To idealne wyjście, szczególnie gdy nagle dzwonią znajomi lub rodzina, że lada moment przyjdą z wizytą.

Należy jednak pamiętać o tym, żeby wszystkie produktu miały temperaturę pokojową, a reszta robi się niemal sama. Możecie dodać do niego wszystkie ulubione owoce, bakalie czy inne dodatki, bo w każdej wersji wychodzi równie smakowicie. Koniecznie wypróbujcie tę metodę, a będziecie zaskoczeni, jak bardzo utrudnialiście sobie wcześniej życie. Oto najprostsza drożdżówka na świecie, która zawsze wychodzi.

Szybkie ciasto drożdżowe - przepis

Składniki:

  • 800 g mąki pszennej
  • 5 dużych jajek
  • 1 szklanka mleka
  • 200 ml oleju rzepakowego
  • 50 g świeżych drożdży
  • 180 g cukru
  • 0,5 kg ulubionych świeżych owoców

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiewamy i mieszamy z cukrem, pokruszonymi drożdżami i jajkami. Potem dolewamy mleko z olejem, delikatnie łączymy i przykrywamy wszystko czystą ściereczką i odstawiamy na około 2-2,5 godziny. 

2. Tak przygotowane ciasto delikatni przekładamy do wysmarowanej tłuszczem blaszki i układamy na wierzchu ulubione owoce. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 40 minut.