Lubicie bigos, gołąbki i zasmażaną kapustę, ale robicie je rzadko, bo odstrasza was zapach, który unosi się po gotowaniu tych przysmaków? Nie musicie odmawiać sobie kapuścianych smakołyków z powodu nieprzyjemnej woni w domu. Istnieje banalnie prosty trik, który niweluje smrodek kapusty, nie wpływając na jej smak. Sprawdźcie, o czym mowa, a już zawsze będziecie tak robić. 

Jak zniwelować zapach kapusty?

Przygotowujecie kapustę na gołąbki, a zaraz potem otwieracie wszystkie okna? Nie musicie wietrzyć całego domu, aby pozbyć się uporczywego zapachu. Jak pozbyć się zapachu gotowanej kapusty łatwo i szybko? Wystarczy tylko dodać do garnka kawałek razowego chleba. Sprawdzi się tu zarówno cała kromka, jak i sama skórka, a nawet piętka. Nie musi być to świeże pieczywo, dlatego najlepiej wykorzystać do tego triku czerstwe pieczywo, które i tak nie nadaje się już do kanapek. Pieczywo należy ułożyć na samym wierzchu dania, tak, aby przykrywało kapustę. Nie należy go mieszać z całą potrawą, gdyż wtedy zbyt mocno nasiąknie i znacznie trudniej będzie nam je wyciągnąć.

Jeśli nie macie pod ręką pieczywa, w podobny sposób możecie wykorzystać inny jadalny pochłaniacz zapachu. Okazuje się bowiem, że dokładnie tak samo działają orzechy włoskie. Warto więc dorzucać je do gotowania każdego kapuścianego dania.

Inne sposoby na usunięcie zapachu kapusty z domu

Chleb i orzechy to niejedyne domowe odświeżacze powietrza. Aby pozbyć się nieprzyjemnej woni, można również: 

  • wrzucić do garnka z kapustą garść świeżej natki pietruszki lub plaster cytryny,
  • gotować kapustę w mleku (1 szklanka na każdy litr wody), 
  • uprażyć na patelni garść mielonej kawy, której zapach zamaskuje uporczywą woń kapusty,
  • zagotować wodę z octem, a unosząca się para szybko pochłonie zapach kapusty.

Nawet jeśli nie jesteście fanami kapusty, koniecznie zapamiętajcie te porady, gdyż te same trik sprawdzą się przy gotowaniu brokuła, brukselki czy kalafiora.