Jedz halloumi na zdrowie... i urodę

Przeciętny Cypryjczyk spożywa go około 8 kilogramów rocznie i nic dziwnego, bo ser halloumi jest nie tylko pyszny, ale i bardzo zdrowy. W tej niepozornej, białej kostce znajdziemy prawdziwą skarbnicę minerałów, między innymi wapnia, fosforu, sodu, magnezu i potasu. Halloumi jest również bogate w witaminę D, E, A, K oraz witaminy z grupy B. Przy całej tej bombie witaminowej, halloumi ma stosunkowo niewiele kalorii. Sto gramów sera ma 332 kalorie, w tym 24 gramy białka, 26 gramów tłuszczu i 0,6 gramów węglowodanów. 

Smak Cypru na wyciągnięcie ręki

Halloumi to półtwardy biały ser z mleka owczego lub mieszanki mleka krowiego, koziego i owczego. Oryginalne halloumi wytwarza się tylko na Cyprze, ale żeby skosztować tego wyjątkowego smaku nie musimy planować podróży na tę wyspę. Ser zdobył już serca smakoszy z całego świata i obecnie możemy go kupić niemal w każdym kraju. Jednym z producentów tego cypryjskiego przysmaku jest także nasza rodzima firma Krasnystaw. Ser, który dostarcza Krasnystaw, jest produkowany pod okiem najlepszych technologów z Cypru oraz Turcji, a owocem tej współpracy jest ser najwyższej jakości, który zachwyca smakiem i konsystencją. To właśnie Krasnystaw jest pionierem w produkcji oraz dystrybucji sera typu Halloumi w Polsce.

Jak przyrządzić ser halloumi?

Spośród szeregu innych serów, halloumi wyróżnia zwarta struktura i zbita konsystencja. Pod wpływem wysokiej temperatury ser nie topi się, a jedynie apetycznie przyrumienia. Ta wyjątkowa zależność sprawiła, że halloumi najczęściej przygotowuje się smażone lub grillowane. Jak przyrządzić idealne halloumi z grilla? Wystarczą jedynie 3 składniki i kilka minut w kuchni. Oto prosty i szybki przepis na chrupiące halloumi.

Grillowany ser halloumi z wędzoną papryką

Składniki:

  • kostka sera halloumi
  • ostra, wędzona papryka
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Ser kroimy w plastry ok. 5-7 mm. Rozgrzewamy oliwę (3-4 łyżki) na patelni grillowej. Układamy ser i posypujemy go papryką. Smażymy do uzyskania ładnego, złoto-brązowego koloru. Najlepiej smakuje na ciepło, prosto z patelni, z dodatkiem nasion świeżego granatu. Smacznego!

Halloumi - z czym to się je?

Cypryjski specjał wykorzystuje się głównie jako składnik sałatek, ale doskonale sprawdza się również do burgerów czy szaszłyków. Halloumi można dodawać także do makaronu, tortilli, kanapek czy zapiekanek. Można go również podawać solo, jako przystawkę na jeden kęs. Zobaczcie jakie pomysły na dania z halloumi przygotowaliśmy dla Was w naszej galerii przepisów. Testujcie, eksperymentujcie i smakujcie halloumi w najróżniejszych wersjach smakowych. 

W naszej galerii przepisów zebraliśmy dla Was 5 pysznych inspiracji z serem halloumi w roli głównej.  Zapraszamy do smakowitej lektury.