Kochacie domowe ciasta, ale rzadko je pieczenie, bo nie lubicie skomplikowanych przepisów? Jeśli zniechęciliście się kilkoma nieudanymi podejściami do wypieków, ten przepis odmieni wasze nastawienie i przywróci wam przyjemność z pieczenia. Ciasto leniwej gospodyni to receptura, która zawsze wychodzi i zajmuje mało czasu, dlatego szybko stało się ulubieńcem w wielu domach. Spróbujcie sami, a zakochacie się od pierwszego upieczenia.

Jak zrobić ciasto leniwej gospodyni?

Pod tą zabawną nazwą kryje się najprostszy wypiek, który zawsze się udaje i nie wymaga żadnych specjalnych akcesoriów czy wyszukanych umiejętności cukierniczych. Chodzi o szybkie ciasto mieszane widelcem, które robi się bez miksowania, ubijania czy ucierania. To puszysty spód ze świeżymi owocami i chrupiącą kruszonką na górze, czyli coś, co trafia we wszystkie gusta. Jeśli chodzi o owoce, możecie użyć tu wszystkich dowolnych sezonowych skarbów, takich jak śliwki, jabłka, wiśnie, maliny, truskawki czy porzeczki.

Ten przepis to ratunek dla wszystkich tych, którzy nie mają czasu ani cierpliwości na ciągnące się w nieskończoność przepisy. Tutaj potrzeba tylko kilku podstawowych składników, dowolnych owoców i dosłownie 10 minut poświęconych na przygotowania. Potem wystarczy już tylko cierpliwie poczekać i zajadać się ze smakiem. Zobaczcie sami jakie to proste i spróbujcie odtworzyć tę recepturę w swoich kuchniach. Gdy raz spróbujecie, od razu dopiszecie ciasto leniwej gospodyni do swojego zeszytu z przepisami.

Szybki przepis na ciasto mieszane widelcem

Składniki:

  • 240 g mąki pszennej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 jajka,
  • 60 ml oleju,
  • 200 ml mleka,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego,
  • 1 kg dowolnych owoców, np. śliwek

na kruszonkę:

  • 125 g masła,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego

Przygotowanie:

1. Zaczynamy od przygotowania kruszonki, która musi się schłodzić. Mieszamy więc 125 g zimnego masła ze szklanką mąki, połową szklanki cukru i łyżką cukru wanilinowego. Wszystko szybko zagniatamy i wstawiamy do lodówki lub zamrażarki.

2. W tym czasie mieszamy w jednej misce wszystkie suche składniki, a w drugiej mokre. Następnie wlewamy jedne do drugich i łączymy wszystko widelcem na gładkie, jednolite ciasto. 

3. Rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na nim układamy połówki wydrylowanych śliwek lub innych ulubionych owoców. Wszystko posypujemy schłodzoną kruszonką i pieczemy przez około 45 miunt.