Jeśli macie w swoich rodzinach sporo imprez okolicznościowych, to z pewnością widzieliście na nich to ciasto. Ten efektowny smakołyk można jednak łatwo odtworzyć w domu i wcale nie wymaga to wyszukanych składników. Zobaczcie, jak to zrobić i zaserwujcie swoim domownikom coś wyjątkowego, nawet bez żadnej okazji. Taki deser z całą pewnością zrobi furorę na stole.
Każde ciasto będzie się pięknie prezentować
Ciasto weselna dama - nie tylko na wielkie okazje
Ten wypiek ma bardzo elegancką nazwę i wykwintny wygląd, ale w rzeczywistości wcale nie jest trudny do przygotowania. Ciasto weselna dama składa się z biszkoptu z dodatkiem ziarenek maku, przełożonego prostym kremem budyniowym i dżemem. Wszystko wykańczają wiórki kokosowe i ukryte w środku świeże owoce, dzięki którym całość nie tylko pięknie się prezentuje, ale i ma wiele nut smakowych, które idealnie się łączą. Potrzebujecie więc standardowych składników na biszkopt i garstki maku, a reszta to totalna klasyka. Wystarczy tylko pilnować odpowiednich proporcji, a wszystko uda się wyśmienicie.
Przepis na ciasto weselna dama
Składniki:
- 4 jajka
- 220 g cukru
- 120 g mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 40 g maku
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 0,5 l mleka
- 1 budyń waniliowy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 125 g miękkiego masła
- 1 szklanka ulubionego dżemu
- pół szklanki dowolnych świeżych owoców
- czarna herbata do nasączenia biszkoptu
- ok. 1/3 szklanki wiórków kokosowych do dekoracji
Przygotowanie:
1. Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Najpierw oddzielamy żółtka i białka. Z białek ubijamy pianę, a gdy zacznie sztywnieć, stopniowo dodajemy do niej 160 g cukru i 1 opakowanie cukru wanilinowego. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po 1 żółtku, ciągle miksując. Gdy masa będzie już jednolita, partiami dosypujemy przesianą wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mak. Wszystko delikatnie mieszamy i przelewamy do wyłożonej papierem blachy. Biszkopt makowy wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 25 minut, po czym odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
2. W tym czasie zajmujemy się kremem. Z mleka odlewamy pół szklanki, a resztę zagotowujemy w rondelku razem z 60 g cukru. W połowie pozostałej połowie szklanki rozpuszczamy budyń i mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie mieszamy i wlewamy do gotującego się budyniu. Mieszamy, aż masa zgęstnieje i studzimy. Gdy masa ostygnie, zaczynamy miksować masło i dodajemy po 1 łyżce budyniu, ciągle mieszając, aż powstanie gęsty, jednolity krem. Odstawiamy go do lodówki do czasu składania całego ciasta.
3. Teraz możemy zabrać się za składanie całości. W tym celu kroimy biszkopt na 3 równe części. Pierwszą z nich układamy na dnie formy i nasączamy herbatą. Następnie wykładamy na nie 2/3 masy budyniowej i układamy ulubione owoce. Teraz czas na drugi płat biszkoptu, który ponownie trzeba nasączyć. Kolejna warstwa to dżem, na którym ląduje ostatni biszkopt. Smarujemy go na wierzchu resztą kremu budyniowego i dekorujemy wiórkami kokosowymi.