Ile domów, tyle różnych receptur na przetwory do słoików. Każda pani domu ma swój własny przepis na ogórki konserwowe, ale ten od kilku lat robi furorę wśród wszystkich znajomych. Zalewa jest tak pyszna i wyrazista, że wszyscy, którzy ich spróbowali, od razu prosili o podanie proporcji. Wy też z nich skorzystajcie i podajcie je dalej.

Jak zrobić zalewę do ogórków konserwowych?

Każda zalewa do ogórków konserwowych składa się z wody, octu, cukru i soli, jednak kluczowe są proporcje. Trzeba wiedzieć, ile octu na 1 l wody, bo kiedy dodamy go za dużo lub za mało, przetwory mogą nie tylko wyjść niesmaczne, ale i zbyt miękkie lub nawet nie wytrzymać w słoikach do zimy. Najlepiej więc trzymać się sprawdzonej receptury mamy lub babci, bo te zwykle są niezawodne. Należy też pamiętać o dodatki aromatycznych przypraw, dlatego w słoikach koniecznie powinny znaleźć się więc czosnek, baldachy kopru, gorczyca, ziarna pieprzu, ziele angielskie i listki laurowe. To właśnie ona nadają bowiem ogórkom wyjątkowy aromat i jeszcze bardziej podkręcają smak. 

Jaką wodą zalewać ogórki?

Wśród miłośników od lat panują też spory, jaką wodą zalewać ogórki. Warto jednak zapamiętać, że ogórki w słoikach należy zalewać wystudzoną zalewą, a wtedy wyjdą dużo smaczniejsze i będą miały lepszą konsystencję, niż te pokryte wrzącym płynem. Co więcej, tak przygotowane warzywa zachowają więcej wartości odżywczych.

Sprawdzony przepis na ogórki konserwowe

Składniki:

  • 3 kg ogórków
  • 2,5 l wody
  • 2 szklanki octu
  • 4 łyżki soli
  • 400 g cukru
  • 8-10 ząbków czosnku
  • 5 listków laurowych
  • garść pieprzu ziarnistego
  • mała garstka gorczycy
  • garstka ziela angielskiego
  • kilka baldachów kopru

Przygotowanie:

1. Zaczynamy od przygotowania i ostudzenia zalewy. W garnku gotujemy więc wodę z solą, cukrem, zielem angielskim i listkami laurowymi. Wszystko gotujemy przez 15 minut, a następnie dolewamy ocet i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 

2. Ogórki dokładnie myjemy i odcinamy końcówki. Układamy je ciasno w czystych, wyparzonych słoikach i do każdego z nich dorzucamy po ząbku czosnku oraz gałązce kopru.

3. Każdy słoik wypełniamy zalewą, ale zostawiamy kilka cm miejsca od wieczka. Następnie dokładnie zakręcamy każdy słój i pasteryzujemy w garnku przez około 20 minut.