Ogórki kiszone na zimę to jeden z obowiązkowych elementów każdego lata. W sezonie, gdy warzywa są najtańsze, przygotowujemy hurtem dziesiątki słoików, aby potem móc cieszyć się pysznym dodatkiem do obiadów przez cały rok. Ważne jednak, aby odpowiednio je doprawić, bo tylko wtedy będą zachwycały smakiem i aromatem. Zwykle dorzucamy czosnek, baldachy kopru i korzeń chrzanu, ale ten ostatni składnik warto zastąpić innym produktem. Zobaczcie jakim.

Jak zrobić ogórki kiszone, żeby były twarde?

Zanim przejdziemy do doprawiania, zacznijmy od podstaw, czyli kilku żelaznych zasad udanych ogórków kiszonych:

  • wybierać świeże, niewielkie ogórki,
  • kisić je tego samego dnia, od razu po przyniesieniu ze sklepu,
  • przed kiszeniem, namoczyć ogórki w lodowatej wodzie przez 1-2 godziny,
  • przed włożeniem ogórków do słoików, nakłuć w każdym z nich małą dziurkę igłą,
  • nie dodawać zbyt dużej ilości przypraw,
  • dodać do słoika liście chrzanu, winogron, malin, wiśni lub dębu,
  • przygotować solankę z soli niejodowanej, najlepiej o stężeniu 6-8%.

Co zamiast chrzanu do kiszenia ogórków?

Mało kto wie, że zamiast chrzanu warto dodawać do słoików po kilka plasterków świeżego imbiru, który nie tylko dodaje więcej smaku, ale i podkręca aromat kiszonek. Takie ogórki kiszone z imbirem zachwycają każdego, choć mało kto potrafi wyczuć co to za wyjątkowy dodatek. 

Warto jednak dokładnie przyjrzeć się temu produktowi, zanim włożymy go do koszyka. Najlepiej wybierać niewielkie korzenie imbiru, które są intensywnie żółte w środku, bo właśnie te mają najbardziej intensywny smak i aromat. Aby doprawić nimi ogórki kiszone, wystarczą już 2 plasterki na każdy słoik. Zobaczcie, jak zrobić ogórki z imbirem. Oto dokładne proporcje i sposób przygotowania krok po kroku.

Przepis na ogórki kiszone z imbirem

Składniki:

  • 1 kg niewielkich ogórków gruntowych
  • 1 łyżka soli kłodawskiej na każdy litr wrzątku
  • 2 baldachy kopru
  • 2 plasterki korzenia imbiru na każdy słoik
  • 3 ząbki czosnku na każdy słoik

Przygotowanie:

Ogórki dokładnie myjemy i namaczamy w zimnej wodzie na 1 godzinę. W tym czasie przygotowujemy słoiki. Do każdego z nich wrzucamy przekrojone na pół ząbki czosnku, koper i imbir. Następnie ciasno układamy ogórki.

Tak przygotowane słoiki wypełniamy wrzącą zalewą z wody i soli, a następnie zakładamy gazę i obciążamy przetwory dowolnym naczyniem, które zmieści się w otworze słoja. Odstawiamy je na około 2 dni, a po tym czasie możemy je zajadać ze smakiem.