Wszyscy z chęcią korzystamy z sezonu na ogórki gruntowe, przygotowując z nich masę pysznych przetworów i surówek. Przygotowywanie ich na ciepło nie jest jednak popularne, a to wielka szkoda. Okazuje się, że w tym wydaniu ogórki smakują zupełnie inaczej i zachwycają każdego, kto ich skosztuje. Spróbujcie sami, a będziecie robili je co tydzień. Tylko kilka minut roboty, a efekt to prawdziwy raj dla podniebienia.

Ogórki z patelni - z czym to się je?

Zapewne wielu z was pomysł na ogórki na ciepło będzie wydawał się dziwny, ale uwierzcie nam, że warto spróbować. Niemal każdy, kto skosztuje tego nietypowego dania, z miejsca staje się jego fanem. Dodatkowym atutem przepisu na ogórki z patelni jest łatwość i szybkość przygotowania, gdyż w przeciwieństwie do przetworów w słoikach, takie ogórki do obiadu możemy zajadać od razu, bez czekania, aż przejdą smakiem zalewy czy się zakiszą.

Sam przepis jest banalnie prosty, wystarczy tylko kilka dodatków, wśród których najważniejsze są miód i chili, bo właśnie ten słodko-ostry zestaw zapewnia idealnie zbalansowany smak, który oczarowuje każdego. Zobaczcie, co jeszcze będzie potrzebne i koniecznie przetestujcie ten przepis.

Przepis na ogórki z patelni

Składniki:

  • 6 ogórków
  • około 1 l wody
  • 3 łyżeczki soli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 duża szczypta chili
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

1. Świeże ogórki obieramy, odcinamy obie końcówki i kroimy je wzdłuż na paski. Mniejsze ogórki wystarczy pokroić w ćwiartki, a te większe, w nieco drobniejsze "patyczki". Następnie obieramy i drobno siekamy czosnek.

2. W rondelku zagotowujemy wodę z solą, a gdy zacznie wrzeć, wrzucamy do niej ogórki i gotujemy je przez dosłownie 5 minut. Po tym czasie odsączamy ogórki.

3. W tym czasie rozpuszczamy na patelni masło z czosnkiem, a po chwili smażenia dodajemy też miód i szczyptę chili. Wrzucamy do tej mieszanki ogórki, dodajemy odrobinę soku z cytryny i smażymy wszystko przez kilka minut, aż ogórki dobrze pokryją się smakowitą zalewą.