Te ogórki są tak pyszne, że mogą nawet nie zdążyć wylądować na waszych kanapkach - będziecie wyjadać je widelcem prosto ze słoika. Na wszelki wypadek zróbcie ich od razu więcej. Nie napracujecie się. Przy niskim nakładzie pracy i środków zrobicie kilka razy większą porcję za zdecydowanie mniejsze pieniądze. Eksperyment z własnymi ogórkami tego typu u nas się powiódł, dlatego dzielimy się z wami tym dobrem.
Jak wybrać ogórki do marynowania?
W przepisie na te ogórki kanapkowe zamiast solanki pojawia się zalewa octowa. Ogórki w takiej zalewie, przeznaczone do marynowania, powinny mieć wypustki. Ogórki z gładką skórką lub niewielkimi i białymi wypustkami się nie nadają.
Do marynowania najlepsze będą odmiany:
- nieżyński
- muromski
- daleki wschód
- korniszon paryski
- hermann
Odrzućcie ogórki przejrzałe (po przekrojeniu mają puste komory), z grubą skórą, żółte, zbyt duże, nadgniecione i zbyt duże - szybko „kapcieją” w środku, mogą prowadzić do powstawania pleśni i nie będą chrupkie. Jeśli już wybraliście ogórki do marynowania, koniecznie wykorzystajcie ten przepis. Ta receptura spodoba się zwłaszcza tym, którzy nie przepadają za marynowanymi klasycznie ogórkami z ostrymi przyprawami czy za mocno octowymi korniszonami. Tajemniczym składnikiem, który wpłynie na smak zalewy i podkreśli słodycz ogórków, jest tutaj miód.
Domowe ogórki kanapkowe z miodem
Składniki:
- 2-2,5 kg ogórków gruntowych
Składniki na zalewę:
- 1,8 l wody
- 300 ml octu spirytusowego 10%
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 3 łyżki soli
- 9 łyżek miodu
Przyprawy do każdego słoika:
- 1 liść laurowy
- 3-5 ziaren czarnego pieprzu
- 0,5 łyżeczki gorczycy
- 2 kulki ziela angielskiego
- 0,5 ząbka czosnku
Sposób przygotowania:
- Ogórki umyjcie i wymoczcie w zimnej wodzie przez ok. 2 godziny.
- Pokrójcie je w 1 cm plastry.
- Do wyparzonych słoików wrzućcie porcję przypraw i dopełnijcie je pokrojonymi ogórkami.
- Zagotujcie składniki na zalewę (wszystkie z wyjątkiem miodu). Wymieszajcie, aż cukier się rozpuści. Wyłączcie gaz i przestudźcie zalewę przez 30 minut.
- Dodajcie do ciepłej zalewy miód i wymieszajcie.
- Zalejcie słoiki ciepłą zalewą i zakręćcie. Napełnicie w ten sposób ok. 5-6 słoików o pojemności 0,9-1 l.
- Wstawcie je do garnka wyłożonego od spodu ściereczką bawełnianą i zalejcie wodą do 3/4 wysokości słoików.
- Pasteryzujcie przez ok. 10 minut od momentu zagotowania się wody.
- Wyjmijcie delikatnie słoiki i obróćcie je do góry dnem. Pozostawcie do całkowitego wystygnięcia.
- Odstawcie na tydzień w ciemne miejsce. Po tygodniu ogórki kanapkowe będą gotowe.