Te ogórki są tak pyszne, że mogą nawet nie zdążyć wylądować na waszych kanapkach - będziecie wyjadać je widelcem prosto ze słoika. Na wszelki wypadek zróbcie ich od razu więcej. Nie napracujecie się. Przy niskim nakładzie pracy i środków zrobicie kilka razy większą porcję za zdecydowanie mniejsze pieniądze. Eksperyment z własnymi ogórkami tego typu u nas się powiódł, dlatego dzielimy się z wami tym dobrem. 

Jak wybrać ogórki do marynowania?

W przepisie na te ogórki kanapkowe zamiast solanki pojawia się zalewa octowa. Ogórki w takiej zalewie, przeznaczone do marynowania, powinny mieć wypustki. Ogórki z gładką skórką lub niewielkimi i białymi wypustkami się nie nadają.

Do marynowania najlepsze będą odmiany: 

  • nieżyński
  • muromski
  • daleki wschód
  • korniszon paryski
  • hermann

Odrzućcie ogórki przejrzałe (po przekrojeniu mają puste komory), z grubą skórą, żółte, zbyt duże, nadgniecione i zbyt duże - szybko „kapcieją” w środku, mogą prowadzić do powstawania pleśni i nie będą chrupkie. Jeśli już wybraliście ogórki do marynowania, koniecznie wykorzystajcie ten przepis. Ta receptura spodoba się zwłaszcza tym, którzy nie przepadają za marynowanymi klasycznie ogórkami z ostrymi przyprawami czy za mocno octowymi korniszonami. Tajemniczym składnikiem, który wpłynie na smak zalewy i podkreśli słodycz ogórków, jest tutaj miód. 

Domowe ogórki kanapkowe z miodem

Składniki:

  • 2-2,5 kg ogórków gruntowych

Składniki na zalewę:

  • 1,8 l wody
  • 300 ml octu spirytusowego 10%
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki soli
  • 9 łyżek miodu

Przyprawy do każdego słoika:

  • 1 liść laurowy
  • 3-5 ziaren czarnego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki gorczycy
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 0,5 ząbka czosnku

Sposób przygotowania: 

  1. Ogórki umyjcie i wymoczcie w zimnej wodzie przez ok. 2 godziny.
  2. Pokrójcie je w 1 cm plastry. 
  3. Do wyparzonych słoików wrzućcie porcję przypraw i dopełnijcie je pokrojonymi ogórkami.
  4. Zagotujcie składniki na zalewę (wszystkie z wyjątkiem miodu). Wymieszajcie, aż cukier się rozpuści. Wyłączcie gaz i przestudźcie zalewę przez 30 minut.
  5. Dodajcie do ciepłej zalewy miód i wymieszajcie.
  6. Zalejcie słoiki ciepłą zalewą i zakręćcie. Napełnicie w ten sposób ok. 5-6 słoików o pojemności 0,9-1 l.
  7. Wstawcie je do garnka wyłożonego od spodu ściereczką bawełnianą i zalejcie wodą do 3/4 wysokości słoików.
  8. Pasteryzujcie przez ok. 10 minut od momentu zagotowania się wody.
  9. Wyjmijcie delikatnie słoiki i obróćcie je do góry dnem. Pozostawcie do całkowitego wystygnięcia.
  10. Odstawcie na tydzień w ciemne miejsce. Po tygodniu ogórki kanapkowe będą gotowe.