Pod koniec sezonu często krzaczki ogórków zaczynają chorować, a ogórki nie rosną piękne i dorodne, tylko żółkną i psują się jeszcze na krzaczku. Działajcie szybko, a uratujecie jeszcze swoje zbiory i przygotujecie z nich przetwory na zimę.

Sezon na ogórki trwa od początku lipca do września. Początkowo ogórki rosną piękne, zielone i mięsiste, jednak przychodzi dzień, kiedy zaczynają żółknąć, zarówno liście, jak i same plony. To dla właścicieli krzaczków wielki problem, bo zamiast przygotować kolejne ogórki kiszone, czy zrobić pyszna mizerię, wyrzucają jeszcze nie dojrzale ogórki na kompost. Czy można zatrzymać ten proces? Tak, ale trzeba działać szybko.

Dlaczego liście ogórków żółkną?

Żółknące liście ogórków mogą być spowodowane zbyt skąpym i nieregularnym podlewaniem. Również bezpośrednie polewanie liści ogórków wodą może spowodować poparzenia słoneczne, co też prowadzi do żółkniecie i zasychania liści. Należy je podlewać bezpośrednio do gleby, nie lejąc wody po liściach. Pod koniec sezony ogórkom brakuje też w ziemi substancji odżywczych, głównie azot, potas, fosfor. Również nagłe spadki, albo wzrost temperatury może wpłynąć na żółknięcie ogórków.
Jednak najpoważniejsze są choroby grzybowe, które powodują odbarwienia i żółknięcie, czy nawet zasychanie i zamieranie liści i ogórków.
Niszczenie krzaków ogórków mogą też pododawać żerowanie szkodników. Najpopularniejsze to przędziorki i mszyce. Te drobne owady często kryją się na spodniej stronie liści i tam wysysają sok z komórek, powodując obumieranie roślin.

Domowy oprysk na ogórki

Najlepszym sposobem na zwalczenie i odstraszenie szkodników są naturalne preparaty na bazie czosnku lub cebuli.

Jednak bardzo skutecznym sposobem by pozbyć się chorób, będących powodem żółknięcia liści jest wykorzystanie wody utlenionej. Obecny w niej nadtlenek wodoru działa  grzybo- i bakteriobójczo. Przygotujcie prosta mieszankę:

  • 20 ml 3% wody utlenionej
  • 1 l wody

Połączcie składniki w przelejcie do butelki z atomizerem. Pryskajcie żółknące krzaki 2 razy w tygodniu.

Drugi, niezastąpiony pomocnik w żółknięciu ogórków to soda oczyszczona. Przygotujcie oprysk z sody, a pozbędziecie się grzybów i szkodników.
Miksturę przygotujcie z 1 łyżki sody wymieszanej w 2 litrach wody. Dodatkowo możecie dodać kilka kropli płynu do mycia naczyń, co sprawi, że mieszanka będzie lepiej przylegała do liści. Stosujcie na ogórki co 3-4 dni.