Jeśli chcecie, aby wasze świąteczne stoły wyglądały jeszcze piękniej, w tym roku podajcie klasyczną sałatkę jarzynową w nieco inny sposób niż zwykle. Zamiast po prostu mieszać wszystkie składniki w jednej misce, możecie zaserwować je znacznie ciekawiej, a wszystko to zajmie dosłownie kilka minut. Zobaczcie, jak to zrobić. 

Jak zrobić sałatkę jarzynową?

Gdy tylko zbliżają się święta, w wielu domach z automatu powstaje sałatka jarzynowa. Nie wszędzie smakuje ona jednak tak samo, bo każda gospodyni ma na nią własny przepis. Co daje się do sałatki jarzynowej? Zwykle klasycznym zestawem są ugotowane ziemniaki, marchew i pietruszka, a także jajka na twardo, groszek konserwowy, ogórek kiszony oraz jabłko.

Do takiej bazy niektórzy dorzucają też cebulkę, seler czy kukurydzę z puszki, a ostatnio w sieci coraz częściej pojawia się też sałatka jarzynowa z wędzoną makrelą bądź łososiem. Każdy z tych wariantów jest dobrym pomysłem, więc wszystko zależy tu już tylko od waszych kubków smakowych. Niezależnie od tego, jakie składniki wymieszacie w swojej misce, warto pięknie podać gotowe danie, a jest na to prosty sposób. 

Jak ładnie podać sałatkę jarzynową?

Wszyscy wiemy, że sałatka jarzynowa jest pyszna, ale niezbyt apetycznie prezentuje się na stole, dlatego warto podać ją w nieco inny sposób niż zwykle. Zamiast po prostu mieszać wszystkie składniki w jednej misce i serwować naczynie prosto na stół, lepiej wyłożyć ją na pierzynce z groszku i ozdobić na wierzchu ćwiartkami gotowanych jajek. Dzięki temu danie będzie wyglądało znacznie ciekawiej i z pewnością zachęci do spróbowania nawet tych, którzy zwykle za nim nie przepadali. 

Innym ciekawym pomysłem będzie też tort jarzynowy, czyli po prostu warstwowa sałatka jarzynowa przygotowywana w tortownicy, którą potem odwraca się do góry dnem. W taki prosty sposób otrzymacie kolorową wieżyczkę, od której trudno będzie oderwać wzrok.

Jeśli natomiast wolicie eleganckie porcje na jeden kęs, możecie skusić się na kruche babeczki z sałatką jarzynową. Chrupiące spody na słono możecie kupić już gotowe albo łatwo upiec z kruchego ciasta. 

sałatka jarzynowa przepis

Sałatka jarzynowa na groszku - przepis

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków,
  • 3 marchewki,
  • 3 pietruszki,
  • pół selera,
  • 1,5 puszki groszku konserwowego,
  • 6 jajek na twardo,
  • 4 duże ogórki kiszone,
  • 2 niewielkie jabłka,
  • 3 czubate łyżki majonezu,
  • 1 duża łyżka musztardy,
  • szczypta cukru,
  • sól i pieprz do smaku,
  • natka pietruszki do dekoracji.

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i gotujemy w skórkach aż będą miękkie, ale wciąż jędrne. Dopiero po ugotowaniu i wystudzeniu obieramy je i kroimy w równej wielkości kostkę. Podobnie rozdrabniamy ogórki kiszone oraz obrane i wydrążone z gniazd nasiennych jabłka. 

Ugotowane jajka na twardo obieramy i połowę zostawiamy do dekoracji, a resztę kroimy w podobne kawałki jak warzywa. Groszek konserwowy odcedzamy z zalewy i również dzielimy na pół. Jedną część zostawiamy do podania sałatki, a drugą wsypujemy do miski razem z pozostałymi składnikami. 

Do miski dodajemy majonez z musztardą i przyprawiamy całość solą, pieprzem oraz cukrem do smaku, po czym dokładnie mieszamy całość. Teraz warto wszystko wstawić do lodówki na co najmniej godzinę, a najlepiej nawet na kilka godzin.

Po tym czasie przechodzimy do serwowania. Na półmisek wykładamy pozostały groszek konserwowy, na nim układamy sałatkę, a wierzch ozdabiamy jajkami pokrojonymi w ćwiartki. Tak przygotowana sałatka jarzynowa musi już tylko zostać posypana posiekaną natką pietruszki i może lądować na stole.