Ciasto z rabarbarem to niezapomniany smak z dzieciństwa, bez którego trudno wyobrazić sobie początek letniego sezonu w kuchni. To właśnie rabarbar sprawia, że deser smakuje tak wyjątkowo. Jego kwaskowaty smak wspaniale komponuje się ze słodkimi składnikami. Po upieczeniu placek z rabarbarem jest cudownie wilgotny i miękki. Koniecznie wykorzystajcie sezon na rabarbar i zacznijcie od tego przepisu.
Rabarbar pełen wartości
Te niepozorne łodygi są pełne cennych substancji:
- Już w tradycyjnej chińskiej medycynie stosowany był jako środek przeczyszczający oraz przeciwzapalny.
- Rabarbar jest cennym źródłem witaminy C, witaminy A oraz witamin z grupy B. Zawiera też potas, kwas foliowy, błonnik, magnez, potas, sód, żelazo oraz wapń.
- Rabarbar ma korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, oraz dostarcza dużo ważnych dla zdrowia antyoksydantów.
- Zawiera też wartościowe fitoestrogeny, które oprócz właściwości grzybobójczych i antyutleniających, mają działanie podobne do kobiecego estrogenu. Może on złagodzić skutki uboczne menopauzy, a nawet ją opóźnić. Ta substancja pomoże też osobom mającym problemy z cerą trądzikową.
- Spożywanie rabarbaru łagodzi wzdęcia, a duża ilość błonnika wspomaga proces trawienny. Pobudza też apetyt i działa żółciopędnie.
- A co najważniejsze, rabarbar jest niskokaloryczny. W 100 gramach warzywa znajduje się jedynie 21 kalorii.
Za kwaskowatym rabarbarem kryje się więc nie tylko doskonały smak, ale przede wszystkim szereg dobroczynnych wartości.
Maślankowe ciasto z rabarbarem
Wykorzystajcie więc okazję, że rabarbar pojawił się już w sklepach i zróbcie z niego coś pysznego. Ciasto z tego przepisu jest bardzo łatwe do zrobienia, a przygotowanie go nie zajmie wam zbyt dużo czasu. Ale nastawcie się na to, że zniknie ze stołu szybciej niż się na nim znalazło.
- 1/2 kg rabarbaru
- 900 g mąki pszennej,
- 1/2 l maślanki
- 5 jajek,
- 3 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3/4 szklanki oleju
- 250 g cukru do ciasta
- 2 łyżeczki cukru do rabarbaru
- 5 łyżek cukru pudru,
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie:
- Umyjcie rabarbar i pokrójcie na plasterki grubości 1 cm. Nie obierajcie łodyg. Zachowają dzięki temu malinowo różowy kolor i będą miały więcej smaku. Pokrojone plasterki wymieszajcie z 2 łyżeczkami cukru.
- Jajka ubijcie z cukrem na jasną, puszystą masę. Cały czas mieszając dodajcie olej i maślankę.
- Na koniec, już bez miksera wymieszajcie łyżką jajeczną masę z mąką i proszkiem do pieczenia.
- Piekarnik nagrzejcie do do 180 stopni. Blachę o wymiarach 40x25 cm wyłóżcie papierem do pieczenia. Ciasto przelejcie na blachę, a na górze rozłóżcie równomiernie rabarbar.
- Ciasto wstawcie do nagrzanego piekarnika na ok 50-55 minut.
- Po tym czasie wyjmijcie ciasto i pozostawcie do przestudzenia. Górę udekorujcie lukrem.
Ciasto z rabarbarem i kruszonką
Zamiast lukru możecie na górę przygotować kruszonkę. Przed włożeniem ciasta do piekarnika posypcie górę przygotowaną wcześniej kruszonką. Zrobicie ją z poniższego przepisu:
Placek z dodatkiem kruszonki zostawcie w piekarniku 5 minut dłużej, niż ten bez dodatków.
Do czego wykorzystać rabarbar?
Rabarbar sprawdzi się w wielu innych przepisach nie tylko na ciasta. Oto niektóre propozycje:
źródło: Youtube/@Swojskie jedzonko