Sery jemy na różne sposoby. Smażymy, dodajemy do sałatek, na kanapki. Robimy zupę serową albo sos serowy. Ale można z nich wycisnąć jeszcze więcej smaku. Dziś mamy pomysł nietypowy, ale przepyszny. Na dodatek taki ser wytrzyma w słoiku ładnych parę lat, a po otwarciu będzie równie aromatyczny i pyszny, jak wtedy kiedy go tam włożycie. A może nawet jeszcze lepszy, bo przesiąknie wszystkimi wspaniałymi przyprawami.

Po co marynować ser?

Marynowanie to proces, który pozwala żywności przetrwać dłuższy okres czasu. I choć teraz jedzenie macie zwykle na wyciągnięcie ręki w każdym sklepie, to jednak zdarzają się pewne sytuacje np. nagłe odwiedziny rodziny, choroba, czy też po prostu chęć przekąszenia czegoś dobrego wieczorem, gdy do sklepu wam nie po drodze. 

Do marynowania nadaje się zarówno ser żółty, ser feta, czy ser biały. Dzięki temu, że zostają obsypane ziołami i pozostają na długi czas w zalewie, zyskują całkiem nową nutę smakową, której trudno szukać na sklepowych półkach.

Jak zrobić marynowany ser w słoiku?

Żeby przygotować ser w słoiku potrzebujecie:

  • około 500 g żółtego sera
  • 3 ząbków czosnku
  • 450 ml oleju
  • 2 gałązek rozmarynu
  • 3 liście laurowych
  • 5 papryczek chili
  • 2 łyżeczek czarnego pieprzu

Ser do marynowania powinien być bez dziur, nie sprawdzi się więc np. ementaler, za to w ładne kosteczki pokroi się cheddar. Ser kroicie w grubszą kostkę, taką przynajmniej na 1,5 cm. Później zabieracie się za obranie łusek z cebuli i czosnku. Warzywa kroicie w plasterki, a papryczki w krążki.

Zanim włożycie składniki do słoika, musicie najpierw dobrze umyć szklane naczynia. Nie musicie ich jednak wyparzać czy wstawiać do piekarnika, gdyż w procesie pasteryzacji, której zostanie poddany ser, znikną wszelkie bakterie.
Pokrojony ser, cebulę, czosnek oraz paprykę wkładacie do słoika. Wsypujecie też do niego pieprz, ziele angielskie, wkładacie gałązki rozmarynu. Później zalewacie to wszystko olejem i zamykacie słoik. Każdy słoik wkładacie do dużego garnka, którego dno wyściełane jest ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Wlewacie letnią wodę do ¾ wysokości słoików i pasteryzujecie (pilnujecie aby woda tylko lekko pyrkała) przez około 15 minut.

Do czego dodawać marynowany ser?

Marynowany ser doskonale pasuje do różnego rodzaju sałatek, świetnie sprawdzi się też jako składnik koreczków. Jeśli marynowany jest ser feta, dobrze będzie pasował z pieczonymi warzywami. Ser żółty bardziej sprawdzi się w otoczeniu kukurydzy i jajek. Poza tym  można nim faszerować warzywa lub dodawać do zupy. Można też spróbować zrobić na jego bazie serowy sos do warzyw lub dodać do zapiekanki. Wszystko zależy od tego, jakiego rodzaju ziół oraz dodatków dodaliśmy do jego zalewy i jak intensywny smak ma końcowy produkt marynaty.