Maj już za pasem. To miesiąc, w którym mają miejsce wydarzenia bardzo ważne dla dzieci i młodzieży. Pierwszy to oczywiście matury - jak co roku tysiące młodych ludzi podejdą do najważniejszego egzaminu w swoim życiu. Drugim wydarzeniem bardzo istotnym dla wielu dzieci jest pierwsza komunia święta. To uroczystość obchodzona w Kościele Katolickim, gdzie w trakcie mszy wierni pierwszy raz mogą przyjąć Eucharystię. Zgodnie z wiarą katolicką, jest to ciało Chrystusa pod postacią cienkiego opłatka lub chleba. 

Przyjęło się, że pierwszą komunię świętą mogą przyjąć dzieci uczęszczające do 3. klasy szkoły podstawowej, czyli w wieku 8 lub 9 lat. To dla nich wielkie przeżycie i z tej okazji zwykle urządza się rodzinne przyjęcie. Można przygotować z tej okazji imponujący tort albo też i (nie)zwykły sernik - wygląda równie okazale, a jest bardzo prosty i szybki do zrobienia. 

Przepis na sernik komunijny

Składniki:

  • 1 kg twarogu z wiaderka na sernik
  • 100 g białej czekolady
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 szklanka cukru
  • 3 opakowania galaretki cytrynowej + 1,5 szklanki wrzątku
  • 1 opakowanie ciasteczek typu delicje 

Przygotowanie:

  1. Wsypcie wszystkie galaretki do miski i zalejcie je gorącą wodą (wystarczy 1,5 szklanki). Dobrze wymieszajcie i odstawcie na bok. Poczekajcie, aż galaretka się schłodzi i zacznie tężeć. 
  2. Ubijcie śmietanę z cukrem na sztywno. Czekoladę zetrzyjcie na tarce i podzielcie na pół. Jedną część wsypcie do ubitej już śmietany, a drugą zostawcie do dekoracji.
  3. Do miski wlejcie również tężejącą galaretkę i dodajcie cały twaróg z wiaderka. Wymieszajcie za pomocą miksera. 
  4. Niewielką tortownicę wyłóżcie papierem do pieczenia. Na spodzie ułóżcie ciasteczka.
  5. Za pomocą chochli wlejcie część masy do tortownicy - dzięki temu ciastka nie uniosą się do góry. Później wlejcie resztę i wyrównajcie z wierzchu. 
  6. Posypcie wierzch ciasta tartą, białą czekoladą lub przygotujcie inne fantazyjne ozdoby np. z herbatników czy cukierków jak na naszym zdjęciu. Odłóżcie je do lodówki na 3-4 godziny. 
  7. Po tym czasie, gdy ciasto już stężeje, jest od razu gotowe do podania. Smacznego!

Źródło: Henia Foks/YouTube