Sekret popularności hurricane swiss roll tkwi w jej wyglądzie. Po przekrojeniu jej środek przypomina bowiem nieco wirującą trąbę powietrzną. Rolada zwykle powstaje z dwóch rodzajów biszkoptu i kremu.

Hurricane swiss roll – przepis po polsku

Rolada huragan to nic innego jak zrolowany biszkopt z kremem w środku. Musimy przygotować biszkopt w dwóch kolorach, najlepiej jasnym i ciemnym, żeby efekt końcowy był lepiej widoczny. 6 żółtek miksujemy na puch z 50g cukru. Dodajemy 100g mąki, łyżeczkę proszku do pieczenia i 20g mleka w proszku. Mieszamy, po czym stopniowo dolewamy 60ml zwykłego mleka. Następnie dolewamy 50ml oleju. Wszystko dokładnie miksujemy.

Osobno ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy 60g cukru. Odkładamy około trzy łyżki piany, a resztę dodajemy do wcześniej przygotowanej masy, delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy odłożoną pianę i 2 łyżki kakao. Jasną masę rozkładamy równomiernie na prostokątną blachę do pieczenia. Następnie rozkładamy masę ciemną.

I teraz najważniejsze – trzonkiem noża przeciągamy w równych odstępach po cieście (ok. 1 cm), zaczynając od krótszego boku, z góry na dół. To z jaką dokładnością to zrobimy wpłynie na finalny wzór w cieście, chodzi o to, by ciemna masa wniknęła w jasną w miejscach, w których przeciągniemy nożem. Pieczemy ok. 25 minut w 180 st. C. Upieczone ciasto smarujemy kremem i zawijamy w roladę.

Zobacz też: Rolada huragan - przepis 

Rolada huragan – jak podawać?

Z ciastem na roladę warto eksperymentować i na przykład zabarwić je na inny kolor, używając barwników spożywczych lub matchy. Do środka rolady możemy wykorzystać krem czekoladowy, waniliowy lub owocowy, a nawet dżem. Sprawdzą się też dorzucone orzechy, suszone czy świeże owoce. Roladę możemy dowolnie dekorować. Najlepsza będzie polewa czekoladowa, ale sprawdzi się też na przykład polewa owocowa. Wierzch rolady możemy udekorować bitą śmietaną, bezikami czy świeżymi owocami. Dopasujmy go do smaku kremu.

Bardzo ważne jest to, żeby roladę kroić ostrym nożem. Po każdym kawałku powinniśmy obmyć go w zimnej wodzie – w przeciwnym razie może podczas krojenia zniszczyć nasz precyzyjnie wykonany wzór.