Kalafior z bułką to jeden z najprostszych i najlepszych pomysłów na letni obiad. Ten smak trafia w każde gusta i od razu przywodzi na myśl dziecięce lata. Pomimo banalnie prostego sposobu przygotowania, należy jednak wiedzieć, jak dobrze doprawić zasmażkę z bułki, aby podkręciła delikatny smak kalafiora i dodała mu aromatu. Zobaczcie, co dodać, aby osiągnąć taki efekt, Wystarczy tylko 1 tani składnik, który większość z was już ma w domach. 

Jak zrobić dobrą bułkę do kalafiora?

Jeśli do tej pory zawsze robiliście bułkę do kalafiora tylko z masłem lub margaryną i odrobiną soli, to nawet nie wiecie, co tracicie. Świetnym, choć mało znanym patentem na pyszną bułkę do kalafiora jest dodanie odrobiny czosnku. Ten niepozorna zmiana sprawi, że zasmażka stanie się lepsza niż kiedykolwiek i wszyscy będą pytali o przepis. Spróbujcie raz, a już zawsze będziecie tak robili.

Ile bułki tartej do kalafiora?

Na jedną główkę kalafiora przygotowujemy porcję z 4 łyżek masła, około 250 g bułki tartej, 1 ząbka czosnku oraz szczypty soli. Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy do miękkości w wodzie z mlekiem. Dzięki temu zniwelujemy jego charakterystyczny zapach i dodamy mu znacznie lepszego smaku. Następnie zabieramy się za zasmażkę, czyli obieramy i przeciskamy przez praskę ząbek czosnku, a następnie podsmażamy go na maśle, po czym dorzucamy bułkę tartą i rumienimy ją na złoto. Wszystko doprawiamy solą i dokładnie mieszamy. Do tak przygotowanej zasmażki dorzucamy ugotowane różyczki kalafiora, mieszamy i gotowe.

Czym można zastąpić bułkę tartą do kalafiora?

Jeśli nie chcecie stosować bułki tartej i szukacie nieco zdrowszej alternatywy, wykorzystajcie siemię lniane lub lekko zmielone płatki owsiane. Taką zasmażkę przygotowuje się dokładnie tak samo, czyli rumieni wybrane drobinki na rozpuszczonym maśle z odrobiną czosnku i soli.