Ogórki małosolne to jeden z największych letnich przysmaków. Chętnie chrupiemy je solo lub dodajemy do obiadu czy kanapek, więc znikają tak szybko, że wciąż trzeba nastawiać kolejne porcje. Wcale nie trzeba jednak czekać na nie 3 dni. Zobaczcie genialny patent, dzięki któremu będą gotowe 2x szybciej.

Jak przygotować zalewę do ogórków małosolnych?

Przepis na ogórki małosolne jest banalnie prosty i składa się tylko z kilku tanich produktów, jednak najważniejsze są odpowiednie proporcje. Aby przygotować dobrą zalewę, należy więc wymieszać zagotowaną wodę z solą w proporcji 1 łyżka przyprawy na każdy litr płynu. Tak przygotowaną mieszanką zalewamy nasze warzywa z dodatkiem przypraw oraz ziół i gotowe. Warto jednak zrobić pewną dodatkową czynność, dzięki której ogórki szybciej się zrobią, a dodatkowo będą bardziej aromatyczne i pełne smaku.

Prosty trik na szybkie ogórki małosolne

Aby przyspieszyć cały proces i cieszyć się pyszną chrupiącą przekąską już po 1-2 dniach, wystarczy przed zalaniem, obciąć końcówki ogórków, a następnie naciąć je nożem wzdłuż. Dzięki temu solanka szybciej zniknie w warzywa i sprawi, że ich smak będzie jeszcze mocniejszy i bardziej wyrazisty. Należy jednak pamiętać, aby nie zrobić zbyt głębokiego nacięcia, które rozdzieli ogórka na dwie części.

Ogórki małosolne - jakie dodatki?

Odpowiednio przygotowane warzywa i słona zalewa to jednak nie wszystko, gdyż obowiązkowe są też aromatyczne dodatki. Co dodać do ogórków małosolnych, żeby były twarde i kruche? Z pewnością przyda się duża ilość kopru i chrzanu, ale warto też dorzucić liście wiśni, które nie tylko sprawią, że ogórki będą doskonale chrupały, ale dodatkowo nabiorą jeszcze więcej aromatu. Do tego wystarczy już tylko podstawowy zestaw przypraw, czyli ziele angielskie, listki laurowe oraz gorczyca i pyszna przekąska gotowa.